Министерството на здравеопазването, Регионалните здравни инспекции (РЗИ), Столична община, Сдружение

...
Министерството на здравеопазването, Регионалните здравни инспекции (РЗИ), Столична община, Сдружение
Коментари Харесай

Българите са най-страстните пушачи в Европейския съюз

Министерството на здравеопазването, Регионалните здравни инспекции (РЗИ), Столична община, Сдружение „ Национална асоциация за профилактика на белодробните заболявания “ предизвикват акция във връзка Международния ден без тютюнев пушек – 21 ноември 2019 година под мотото: „ Спри в този момент за крепко бъдеще на децата си “.

Министерство на здравеопазването, сътрудници и известните лица приканват на този ден всеки пушач да постави началото на отричане от тютюнопушенето в името на личното си здраве, както и на здравето на фамилията и околните си. Тази година Кампанията е подкрепена от лекаря и артист Наум Шопов и от артиста Константин Белчев, които ще насочат послания в обществените мрежи.

В рамките на самодейността, в цялата страна са проведени прояви против тютюневата взаимозависимост, както и действия, ориентирани към мотивация на дейните пушачи за отричане на цигарите.

Според данни от направения от Европейската комисия „ Здравен профил за България “, 2017 година, разпространяването на тютюнопушенето измежду българското население е най-високо в Европейски Съюз и е с съвсем седем процентни пункта над междинното за Европейски Съюз. Не по-малко от 28% от възрастното население, в това число повече от един на всеки трима (35%) мъже, пуши всекидневно. Равнищата на тютюнопушене измежду младежите са сходни: разпространяването на тютюнопушенето измежду 15-годишните момчета е второто най-високо в Европейски Съюз (21%, след Хърватия), а при 15-годишните девойки – 30% са постоянни пушачи – най-високото ниво в Европейски Съюз. Съгласно оценките на Световната банка цената, която заплаща здравната система на дадена страна за следствията за здравето от използването на тютюневи произведения, съставлява сред 0.1% и 1.1% от брутния вътрешен артикул на другите страни.

Спирането на тютюневите произведения, съдържащи и не съдържащи тютюн има непосредствени и огромни изгоди за здравето при мъже и дами на всички възрасти – тези изгоди се демонстрират, както при лица със свързани с пушенето болести, по този начин и при лица без такива болести.

В столицата на 21 ноември 2019 година от 10.00-12.00 ч. в двора на Втора Многопрофилна болница за интензивно лекуване (МБАЛ) – София ЕАД, гр. София, Сдружение „ Национална асоциация за профилактика на белодробните заболявания “, взаимно с Коалиция за живот без тютюнев пушек организират гратис проучване на наличието на едно от токсичните субстанции, които се инхалират при пушенето в издишания въздух на пушачи (въглероден оксид). Също по този начин се организират и съвещания за отричане от цигарите.

В цялата страна самодейностите за разпространение на Международния ден без тютюнопушене се организират в границите на целия месец Ноември, като районните здравни инспекции провеждат следните действия:
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР