Министерството на здравеопазването публикува информация как може да се получи

...
Министерството на здравеопазването публикува информация как може да се получи
Коментари Харесай

Как можем да получим европейски цифров Covid сертификат?

Министерството на здравеопазването разгласява информация по какъв начин може да се получи европейски дигитален Covid документ. Те са три типа - за имунизация, за преболедуване, потвърдено с PCR тест и за негативен резултат от извършено проучване с PCR тест или с антигенен тест.

Европейски дигитален Covid документ за имунизация може да се получи от имунизационния пункт, в който е приложена имунизацията или от общопрактикуващия доктор, който ви е имунизирал. Сертификатът може да бъде изтеглен от Националната здравно-информационна система ( ). Този документ не е стеснен със период на годност.

Европейски дигитален Covid документ за преболедуване получават жителите, които имат документ, удостоверяващ, че са били заболели от ковид, доказано с PCR тест.

Европейски дигитален Covid документ за негативен резултат от тест се издава от лабораторията, която е направила проучването. Това може да бъде независима лаборатория, такава към лечебно заведение или към диагностично-консултативен център. Списък на лабораториите, които издават eвропейски дигитален Covid документ за проучване е оповестен на страницата на НЗИС.

Приложението за инспекция на документите е Коронавирус CHECK BG . То може да бъде изтеглено от:

Министерството на здравеопазването обръща внимание, че за избрани цели е планувана опция за издаване на подобен на цифровия Covid документ на Европейски Съюз за преболедуване документ на база бърз антигенен тест.

Документът би трябвало да съдържа имената на лицето, дата на раждане, дата на позитивния резултат от извършен бърз антигенен тест (Positive), данни за лечебното заведение, направило проучването.

За " зелен документ " се признават и посочените в Заповед №РД-01-733/ 27.08.2021 година аналогични документи за имунизация, за проучване и за преболедуване, потвърдено с PCR или с антигенен тест, за лица имунизирани, преболедували или изследвани отвън страната, обръщат внимание от Министерството на здравеопазването.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР