Министерството на здравеопазването препоръча днес пътуванията до Кипър, Гърция и

...
Министерството на здравеопазването препоръча днес пътуванията до Кипър, Гърция и
Коментари Харесай

Туроператорите са бесни от препоръките да не се пътува до Гърция и Турция

Министерството на опазването на здравето предложи през днешния ден пътуванията до Кипър, Гърция и Турция да бъдат прекратени. Според ведомството трите страни са посочили високи равнища на заболяемост на 100 хиляди души население, което ги прави рискови за пътешестване. Дестинациите са измежду обичаните на българите за лятна отмора и сходно ограничаване би било пагубно за туроператорите, които са гневни на здравния министър доктор Стойчо Кацаров.
Пред TravelNews Павлина Илиева, ръководител на Сдружението на туроператорите и туристическите сътрудници "Обединение Бъдеще за туризма” (ОБТ) показа, че за нея дейностите на Министерство на здравеопазването са безусловно неприемливи. “Това е следващият удар, който Министерството на здравеопазването нанася на туристическия бранш. Браншът по този начин или другояче се пробва да жонглира с всички нововъведени правила за документи, PCR проби и COVID-19 зони. Считам, че изявлението, което вършат, е изцяло неточно, тъй като не е учредено на европейската система за установяване на Коронавирус зоната”, сподели Илиева.
Според Европейски Съюз зоните се дефинират на база брой инфектирани в интервал от 14 дни на 100 хиляди души население, брой положителни проби и брой общи проби. Спрямо изказванието на Министерство на здравеопазването наподобява, че са подценени две от точките, защото в международен мащаб Гърция, Турция и Кипър не са в тъмночервената зона и пътуването до там би трябвало да е безпрепятсвено с отрицателен PCR тест. “За нас рекомендацията българите да се въздържат от пътешестване до Гърция, Турция и Кипър е удар за бизнеса. Тя няма да докара до безусловно нищо, с изключение на до боязън и суматоха в хората, които желаят да почиват в чужбина ", разяснява Илиева.
Гърция, Турция и Кипър от години са измежду любимците на българите за летния сезон. Въпреки смутните времена те още веднъж избраха да посетят тези страни. Според Павлина Илиева това се дължи на отличното обслужване в южните ни съседки и макар спомагателните затруднения, които Коронавирус допуска. Илиева показва опасенията си, че отношението на Министерството на здравеопазването към туристиеския отрасъл е незаконно. “Няма потребност ненужно да се внася боязън и суматоха преди страните да са попаднали във въпросните цветови Коронавирус червени или тъмночервени зони. Това е регламентирано от Европейския съюз и редно министерството да се съобрази”, добави още Илиева./TravelNews
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР