Министерството на здравеопазването предприема мерки за активизиране на ваксинационната кампания

...
Министерството на здравеопазването предприема мерки за активизиране на ваксинационната кампания
Коментари Харесай

Включват лидери на мнение в кампанията за ваксиниране на ромската общност

Министерството на здравеопазването подхваща ограничения за активизиране на имунизационната акция измежду ромското население, защото сега обсегът е прекомерно невисок – под 10%. Това заяви зам.-министърът на опазването на здравето Александър Златанов във вторник след среща с ромски посредници и персонални лекари, на която участва и основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев. Според здравния посредник Христо Николов повода за ниския % на имунизация измежду ромското население е дезинформацията.

Сред общността се популяризират редица погрешни изказвания, като това, че с имунизациите хората ще бъдат чипирани, следени, стерилизирани и това плаши хората. Публична загадка е, че ромската общественост е с доста невисок здравен статус и заболеваемостта е по-висока и по тази причина желаеме да използван превантивни ограничения, разяснява той.

Златанов изясни, че ще се работи по-активно, като бъдат включени представители на религиозни общности, здравни посредници, водачи на мнение, известни звезди от шоубизнеса и други престижи, на които ромското население има доверие и които да разпространяват изгодата от имунизацията.

Също по този начин ще бъде разяснявано, че имунизацията е изцяло безвъзмездна и не би трябвало да се тормозят, в случай че са без здравни осигуровки. За акцията ще се разчита както на изнесени мобилни пунктове в квартали и махали, по този начин и на имунизация при персоналните лекари. Без значение дали човек е записан в листата на някой персонален доктор, той може да бъде имунизиран, в случай че пожелае.

Финансови тласъци за имунизацията обаче не се плануват.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР