Министерството на здравеопазването предприема мерки за информиране на ромското население

...
Министерството на здравеопазването предприема мерки за информиране на ромското население
Коментари Харесай

Александър Златанов: Здравното министерство предприема мерки за ваксинацията на ромското население

Министерството на опазването на здравето подхваща ограничения за информиране на ромското население по отношение на имунизацията против ковид. Това разгласи на брифинг зам.-министър Александър Златанов.

Днес в Министерството на здравеопазването се организира среща с представители на здравните посредници.

Зам-министър Златанов посочи, че са задачата на срещата е била да се изведат проблемите поради ниската имунизация измежду ромското население и да се очертаят стъпки, посредством които да се усили имунизацията.

" Към момента е доста подобаващ интервалът, ниска заболеваемост в страната, ваксини налични всевъзможни. И за да предпазим всички българи от една бъдеща вълна, доста значимо е хората да бъдат ваксинирани ".

Изводите са, че към момента съществуват легенди измежду това население. Хората са уплашени, имат неверна визия, опасяват се от странични последици.
https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/210003704316433/
Първата стъпка е за информиране на тези хора с вярна информация по разнообразни способи - посредством хората, които те почитат и са престижи измежду тях, хора от шоубизнеса, на които те подражават, духовниците, които проповядват.

Второто нещо е да се направи имунизацията за тях безпроблемна. Да знаят, че могат да се ваксинират във краткотрайните имунизационни пунктове или при персоналните им лекари. На хората, които са здравно неосигурени, няма да им коства нищо визитата при персонален доктор за приемане на доза ваксина - безапелационен беше зам.-министърът.

Това ще важи за цялата страна, като посредниците са почнали работа още през днешния ден. На интервал от 10 дни ще се вършат повторни срещи, на които ще се преглежда резултата от дейностите.

" Прилагането на имунизациите за цялото население би трябвало да е еднообразно и заслужено, и никакви специфични условия за никого. Освен това че подсигуряваме съвсем всички ваксини, утвърдени от Европейска комисия, подсигуряваме използването им безвредно за хората и гратис за тези, които не са обезпечени ", сподели Златанов.

Не се планува финансово стимулиране за използване на дози ваксини нито измежду българското, нито измежду ромското население - посочи зам.-министърът.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР