Министерството на здравеопазването предлага промени при задължителните ваксини на децата.

...
Министерството на здравеопазването предлага промени при задължителните ваксини на децата.
Коментари Харесай

МЗ предлага промени при задължителните ваксини на децата

Министерството на здравеопазването предлага промени при наложителните ваксини на децата. Предлаганите промени в имунизационния календар плануват приемите на конюгирана пневмококова ваксина да бъдат понижени от три на два при деца до 6-месечна възраст. Сега конюгираната пневмококова ваксина се слага на втория, третия и четвъртия месец на бебетата и още един път на 12-месечна възраст.

Промените плануват и отпадане на проба Манту и реимунизация против туберкулоза при децата на 11-годишна възраст и въвеждане на реимунизация против коклюш при децата на 12-годишна възраст.

Сега децата на 11 години подлежат на наложителна реимунизация срещу туберкулоза след негативна проба Манту. При 12-годишните пък се прибавя още една реимунизация – против коклюш с изключение на към този момент съществуващите реимунизации против морбили, паротит и рубеола и против тетанус и дифтерия.

Според Министерство на здравеопазването смяната ще докара до повишение на груповия имунитет против коклюш и респективно до понижаване на източниците на зараза и предаването на причинителя на болестта към неимунни лица - новородени, пациенти с имуносупресивни положения и други, при които използването на коклюшна ваксина е противопоказана. Като резултат, при достигането на висок имунизационен обсег, се чака да намалее заболяемостта от коклюш в страната.

Като цяло предлаганите измененията са свързани с нуждата от осъвременяване на националната имунизационна политика в сходство с рекомендации на Световната здравна организация и европейските имунизационни схеми и с направени от Експертния съвещателен съвет по контрол на имунопрофилактиката оферти до министъра на опазването на здравето.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР