Министерството на здравеопазването предлага да отпадне ангажиментът на родителите на

...
Министерството на здравеопазването предлага да отпадне ангажиментът на родителите на
Коментари Харесай

Предлагат не родителите, а болницата да движи документите за лечение на онкоболни деца

Министерството на опазването на здравето предлага да отпадне задължението на родителите на онкоболни деца да се занимават с документите. Вместо това процедурата ще се организира на равнище болница - НЗОК. Това е една от плануваните промени в Наредба № 2 за медицинските и други услуги, които са отвън обсега на наложителното здравно обезпечаване.

С новите текстове се цели да бъде омекотен достъпът до качествена и навременна здравна помощ, разясняват от ведомството.

Сред предложенията е и смяна във връзка с навременното обезпечаване на нужните за лекуването на деца медикаменти, които не се покриват от НЗОК.

Предвижда се облекчение на режима и редуциране на периодите за разглеждане и утвърждение на заявките от НЗОК и за издаване на съответния административен акт. По този метод ще бъде обезпечен по-добър достъп на децата до нужните медикаменти и медицински произведения.

В случай че са нужни неразрешени медикаменти, с плана се дава опция съответното лечебно заведение да съобщи обезпечаването им както за обособен пациент, по този начин и по принцип за случаите, когато то е належащо при съответни пациенти. Това значи, че лечебните заведения към този момент ще могат да вършат своите поръчки за по-продължителен интервал от време, като възнамеряват нужните количества. Целта е да не се стига до дефицит или липса на лекарствени артикули.

За облекчение на родителите при подаване на заявление се оферират промени, с които ясно се регламентират наличието на декларациите и документите към заявката.

В момента осъществяването на трансплантация на органи и хемопоетични стволови кафези в чужбина може да бъде финансирано единствено в страни от Европейски Съюз, ЕИП, Швейцария или в страни, с които България има подписан контракт. Здравното министерство предлага това ограничаване да отпадне и когато трансплантация не може да бъде осъществена у нас, тя да бъде финансирана в най-подходящото за пациента лечебно заведение в чужбина.

Предложенията са създадени взаимно с представители на НЗОК, родители на деца с онкохематологични болести и лечебните заведения, в които тези деца се лекуват.

До препоръчаните промени се стигна след нашумелия в медийното пространство случай с 6-годишно онкоболно дете, което умря поради тромава процедура за обезпечаване на медикаменти. След гибелта на момичето НЗОК и ИСУЛ започнаха да си трансферират топката за виновността.

В позицията си до медиите от здравната каса обявиха, че унивеситетската болница " Царица Йоанна - ИСУЛ " е забавила документите на 6-годишната Мария.

По-късно обаче от болничното заведение опровергаха здравната каса за забавените документи. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР