Министерството на здравеопазването отново промени правилата за влизане в червена

Министерството на здравеопазването отново промени правилата за влизане в червена ...

МЗ отново промени правилата за пътуване от червена зона


Министерството на здравеопазването отново промени правилата за влизане в червена зона. Това е станало с , издадена снощи. Тя важи от днес до края на август. В новите правила са отразени препоръките, които отправи вчера омбудсманът Диана Ковачева след десетки оплаквания на българи, връщащи се в родината от Великобритания. Промените засягат всички варианти, с които може да се влиза от червена зона, както и правилата за децата на възраст от 12 до 18 години. Пускането им в последния момент вероятно ще затрудни доста семействата, които планират пътуване в близките дни.

От днес влизането у нас от червена зона става с представяне на сертификат за ваксинация или преболедуване и едновременно с това отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването. В старата заповед нямаше възможност да се докаже преболедуване. Освен българи и постоянно пребиваващи, от червена зона вече допускаме и граждани на ЕС, ЕИП и Швейцария. Оставаме обаче затворени за англичаните.

Пристигащите от червена зона, които нямат сертификат за ваксинация или преболедуване, се допускат в страната с отрицателен PCR тест и едновременно с това се поставят под карантина за 10 дни. Това важи и за чужденци, и за българи. За българите обаче има и допълнителен вариант. Ако представят само един от документите - сертификат за ваксинация/преболедуване или отрицателен тест, се поставят под 10-дневна карантина, но могат да я отменят, ако в рамките на 24 часа се представи още един отрицателен PCR тест.

Децата на възраст 12-18 години, които пристигат от червена зона се допускат при представяне на отрицателен резултат от PCR тест. Ако нямат такъв, се поставят под карантина за срок от 10 дни. За българчета тази карантина може да се отмени с нов отрицателен PCR тест, представен в рамките на 24 часа от пристигането. За деца до 12-годишна възраст остава в сила свободното придвижване от всички зони.

Промени в зелена и оранжева зона няма - от тези страни всички влизат със сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен PCR или антигенен тест. Българите може да върнат в родината и без нито един от тези документи, като се поставят под 10-дневна карантина, която може да се отмени с представянето на отрицателен PCR или антигенен тест до 24 часа от прибирането.

В червена зона от европейските страни остават Великобритания и Испания, където живеят хиляди българи, както и Кипър, Малта, Андора и Нидерландия. България остава широко отворена за руснаци - те са в оранжева зона и влизат с отрицателен тест, ваксина или доказано преболедуване.

 

Източник: segabg.com