Министерството на здравеопазването одобри препоръките на Експертния съвет по надзор

...
Министерството на здравеопазването одобри препоръките на Експертния съвет по надзор
Коментари Харесай

Здравните власти одобриха поставяне на бустерна доза от адаптираните ваксини срещу „Омикрон“

Министерството на опазването на здравето утвърди рекомендациите на Експертния съвет по контрол на имунопрофилактиката по отношение на използването на бустерна доза от приспособени иРНК ваксини против COVID-19. Това оповестиха от пресцентъра на ведомството.

С съществуването на разнообразни приспособени ваксини против Омикрон и неговите подварианти се уголемява опцията за по-широка отбрана на жителите против COVID-19 през есенно-зимния сезон, когато са вероятни нови талази на ковид, означават от Министерството на здравеопазването (МЗ).

Вчера Националният център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ) заяви, че у нас за първи път е открит случай на подвариант на досегашните Омикрон разновидности на COVID-19. Това е подвариант на Омикрон ВА.2.75 (подвариант на линията BA.2), който, наподобява, че се популяризира по-бързо от подвариант BA.5. Световната здравна организация класифицира BA.2.75 като вид на тревога под наблюдаване – variant of concern lineages under monitoring (VOC-LUM), прецизират от НЦЗПБ.

Министерство на здравеопазването предлага бустерна доза от приспособените ваксини да си слагат жителите, които не са получили бустер през последните 6 месеца, както и тези, които имат приключен имунизационен курс и са преболедували COVID-19 преди май 2022 година

Подходящи за имунизация с приспособени иРНК ваксини са всички лица на възраст на и над 12 година, които са приключили своя имунизационен курс или са получили бустер с истинска ваксина преди повече от 3 месеца, показват от Министерство на здравеопазването.

Като бустерни дози се ползват само приспособените иРНК ваксини Comirnaty Original/Omicron BA.1; Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1; Comirnaty Original/Omicron BA.4-5.

Поставянето на бустерна доза е мощно целесъобразно за имунокомпрометирани лица, трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия, пациенти на хронична диализа, пациенти с онкохематологични болести.

Бустерната доза ваксина се предлага и на консуматори и личен състав в обществени заведения, осигуряващи дълготрайна грижа за възрастни хора, на медицински експерти, ангажирани с лекуването на пациенти с COVID-19, и на възрастни хора на и над 65 години.

Препоръчително е и за имунизирани преди повече от 6 месеца от довеждане докрай на първична имунизация или от слагане на бустерна доза.

Към момента в страната са доставени количества от трите приспособени ваксини (Comirnaty Original/Omicron BA.1; Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1; Comirnaty Original/Omicron BA.4-5), като е основана организация от 3 октомври приспособената ваксина Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 да бъде налична в кабинетите на общопрактикуващите лекари, във имунизационните пунктове в лечебни заведения и в районните здравни инспекции. На електронните страници на всяка РЗИ можете да намерите информация за имунизационните пунктове в съответната област.

През последното денонощие новите случаи на ковид у нас са 1127, шестима са умряли, демонстрират данните от Единния информативен портал.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР