Министерството на здравеопазването одобри препоръките на Експертния съвет по надзор

...
Министерството на здравеопазването одобри препоръките на Експертния съвет по надзор
Коментари Харесай

Експертният съвет излезе с препоръки за адаптираните иРНК ваксини

Министерството на опазването на здравето утвърди рекомендациите на Експертния съвет по контрол на имунопрофилактиката по отношение на използване на бустерна доза от приспособени иРНК ваксини против COVID-19, оповестяват от ведомството.

Показани за имунизация с приспособени иРНК ваксини са всички лица на възраст на и над 12 година, които са приключили своя имунизационен курс или са получили бустер с истинска ваксина преди повече от 3 месеца.

Като бустерни дози се ползват ЕДИНСТВЕНО приспособените иРНК ваксини:

- Comirnaty Original/Omicron BA.1;

- Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1;

- Comirnaty Original/Omicron BA.4-5.

Поставянето на бустерна доза е мощно целесъобразно за:
Имунокомпрометирани;Трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия;Пациенти на хронична диализа;Пациенти с онкохематологични заболявания;Потребители и личен състав в обществени заведения, осигуряващи дълготрайна грижа за възрастни хора;Медицински експерти, ангажирани с лекуването на пациенти с COVID-19;Възрастни хора на и над 65 г.;Ваксинирани преди повече от 6 месеца от довеждане докрай на първична имунизация или от слагане на бустерна доза.
С съществуването на разнообразни приспособени ваксини против Омикрон и неговите подварианти се уголемява опцията за по-широка отбрана на жителите срещу COVID-19 през есенно-зимния сезон, когато са вероятни нови COVID вълни. В тази връзка Експертният съвет по контрол на имунопрофилактиката и Министерството на здравеопазването препоръчват бустерна доза от приспособените ваксини да си слагат жителите, които не са получили бустер през последните 6 месеца, както и тези, които имат приключен имунизационен курс и са преболедували COVID-19 преди май 2022 година

Към момента в страната са доставени количества от трите приспособени ваксини (Comirnaty Original/Omicron BA.1; Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1; Comirnaty Original/Omicron BA.4-5), като е основана организация от 3 октомври приспособената имунизацията Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 да бъде налична в кабинетите на общопрактикуващите лекари, във имунизационните пунктове в лечебни заведения и в районните здравни инспекции. На електронните страници на всяка РЗИ можете да намерите информация за имунизационните пунктове в съответната област.

Информация за COVID-19, имунизациите и имунизацията можете да намерите на сайта  и на фейсбук страницата „ Плюс мен “ – част от самодейността на Министерството на здравеопазването за разпространение на изгодите от имунизациите и имунизацията против COVID-19.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР