Министерството на здравеопазването обяви обществена поръчка за спешно закупуване на

...
Министерството на здравеопазването обяви обществена поръчка за спешно закупуване на
Коментари Харесай

Министър Денков: Осигурени са бързи тестове за всички ученици от 1 до 4 клас

Министерството на опазването на здравето разгласи социална поръчка за незабавно закупуване на 400 000 бързи антигенни проби за учениците от 1 до 4 клас. Те ще се вършат два пъти седмично.  

" Не мога да кажа дата, без да е определен изпълнителя, без да е ясно каква ще е организацията, без да сме пресметнали времето, в което ще подготвим тези, които ще вършат тестванията. Това, което се появи в медиите, че от понеделник ще тръгнат децата – не е правилно. Опитваме се да влезем в другата седмица, само че е изцяло допустимо да отидем до 8 ноември, в случай че няма цялостен локдаун ", съобщи министърът да образованието акад. Николай Денков пред Bulgaria ON AIR.

Акад. Денков увери родителите, че те ще имат задоволително време да създадат осведомен избор дали да разрешат на децата си да вървят на учебно заведение. И изясни за какво сега не тече осведомителна акция:

" Очакваме тестванията да бъдат един от два типа: или тези, в които с тампонче от устата детето единствено се тества, или от другите, в които детето се изплюва в кесийка и по-късно с пипетка се поставя наличието в теста. И двата вида се употребяват в чужбина, разликите са в това кой взима тестът и по тази причина изчакваме. Ако стартираме да обясняваме и за двата, хората ще се объркат ", уточни просветният министър.

Осигурени са бързи проби за всички възпитаници от 1 до 4 клас, само че наложителното тестване ще стартира там, където е спряно присъственото образование поради високата заболяемост – София и Пловдив. " Зеленият документ " ще се изисква всъщност от учителите, само че тестванията за тях ще са безвъзмездни.

" Два са правилата, които съблюдаваме: Първият е, че за 1 до 4 клас присъственото образование е доста по-добро от онлайн образованието. Нашият фокус е да осигурим тази безвредна среда, в която родителите да се усещат спокойни, че децата могат да влязат в клас. Вторият принцип е, че това би трябвало да става непринудено. Не желаеме да стресираме родителите ", акцентира акад. Денков.

По думите му, от МОН обмислят разновидности за съчетание на присъствено и онлайн образование с две групи възпитаници.

" Една от опциите е синхронното, или хибридно образование. Слага се подобаваща техника в класната стая, само че тогава детето у дома е по-пасивно и затова тогава би трябвало да има човек до него. Друга опция е учителите след образователните часове да му извърнат внимание, само че за по-кратко време. Но присъственото образование е същинското образование и нашият фокус е да го осигурим ", безапелационен бе акад. Денков.

Министерството на образованието ще употребява всички налични осведомителни канали, с цел да изясни на родителите по какъв начин ще се тестват децата.

" Ще се опитаме да има запис по публичните малките екрани, където да се вижда ясно по какъв начин става. Всеки един родител да има опция да види и да прочете. В момента не ги използваме, тъй като към момента не е явен какъв ще бъде продуктът ", изясни просветителният министър в ефира на Bulgaria ON AIR.

" Тестовете са сертифицирани продукти, минали са EMA, регистрирани са в ИАЛ след европейска регулация. Този вид проби се употребяват в доста среди, от там нататък е избор на родителите. Няма по какъв начин да пуснем децата без проби в учебните заведения, тъй като ще имаме епидемиологични гърмежи тук-там ", добави той, написа Novini.bg.

Акад. Денков прикани учителите да се имунизират: " Забравете тези страхове, те са неоснователни. Дори да имате хронични болести, имунизациите се предлагат, тъй като при хроничните болести COVID-19 протича тежко ". 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР