Министерството на здравеопазването обяви епидемични взривове на хепатит в областите

...
Министерството на здравеопазването обяви епидемични взривове на хепатит в областите
Коментари Харесай

Хасковско и Старозагорско пред епидемия от хепатит А

Министерството на опазването на здравето разгласи епидемиологични гърмежи на хепатит в областите Стара Загора и Хасково, оповестява Нова телевизия.

Повечето заболели с хепатит А са настанени в инфекциозното поделение в Хасково. По-голямата част от тях са деца.

Само за последните няколко дни броят на заболелите в двете области надвишава 30 души. Обявени са няколко епидемиологични гърмежа.

Лекарите поучават при недоволства да търсим помощ, а не да се лекуваме сами. Те припомнят и че предпазването е посредством добра хигиена.

Повече от половината от болните от хепатит А в Хасковско са от село Конуш, където случаите през последните дни са 5. Хората се тревожат, че болестта може да се популяризира.

Директорът на РЗИ-Хасково доктор Соня Димитрова показва, че към този момент са предписани са противоепидемиологични ограничения и там, където има проведени колективи, е осъществена последна стерилизация от оторизирана компания.

Д-р Васко Донев, старши ординатор в инфекциозното поделение, разясни, че всекидневно това е една релативно лека зараза. В началото болестта прилича грип, а по-късно се появява и присъщото пожълтяване, само че не всеки път. По тази причина лекарите предлагат при недоволства наложително да търсим здравна помощ. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР