Министерството на здравеопазването обмисля да изпраща болни от COVID в

...
Министерството на здравеопазването обмисля да изпраща болни от COVID в
Коментари Харесай

България обмисля възможността да транспортира болни от COVID в чужбина

Министерството на опазването на здравето обмисля да изпраща заболели от Коронавирус в чужбина, тъй като тук броя на леглата в лечебните заведения бързо се намалява. Това заяви министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров по Нова тв.

„ Ако не пречупим вълната след 10-15 дни ще имаме ще имаме голям проблем с обезпечаването на леглата. Капацитетът и като хора, и като респиратори е съвсем привършен. Свързах се с Държавния запас да запитвам дали имат респиратори – нямат ”, изясни Кацаров. „ Онзи ден разговарях и с комисаря по опазване на здравето, който предложи този проект за реакция при незабавни обстановки. Ако се стигне до такава степен, да можем да транспортираме заболели за лекуване в други страни ”, сподели Кацаров.

„ След 10-15 дни ще имаме огромен проблем. Вчера имахме среща с шефовете на лечебните заведения в София, те разкриват непрекъснато нови кревати, само че потенциалът и като хора, и като респиратори е съвсем привършен. Не желая да тревожа хората, само че обстановката е извънредно сериозна и това ни е принудило да прибегнем към такива ограничения, които видно е, че не са известни ”, съобщи Кацаров.

В момента приетите в болница с Коронавирус у нас е 6685. През последния 1 месец броят им се усили с 35%. Ако наклонността се резервира, то през идващите 15 дни броят на приетите в болница у нас може да стане над 8000 души. Досега най-вече приети в болница с Коронавирус имаше при започване на април 2021 година, когато броят им бе близо 11 000 души.

„ Ако ограниченията не сработят идващите 10-15 дни, единствената опция е цялостен локдаун ”, добави министър Кацаров

Скоро тестванията ще станат безвъзмездни за жителите, а лабораториите ще имат пределна цена за операцията, изясни той. Не е ясно какъв брой средства ще заплаща страната за тестванията.

„ Пределната цена е 10 лв., уповавам се да е и по-ниска. Лабораториите не могат да желаят повече от 10 лева, по-малко могат. В момента се подписват контракти с лабораториите, които желаят ”, съобщи министър Кацаров.

„ Някой ми споделят, че персоналният доктор ги поучава да не се имунизират, тъй като имат диабет или рак, Всъщност това е причина да се ваксинираш, тъй като ти попадаш в рискова група. Така че да се придържаме към науката. Науката е одобрила къса характерност на лекарствения артикул ”, добави той.

Също по този начин към този момент се обмисля връщането на дребните деца в учебно заведение. За яслите и детските градини здравните управляващи остават безапелационни, че няма да бъдат затваряни.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР