Министерството на здравеопазването (МЗ) изготви препоръки към лицата с клинични

...
Министерството на здравеопазването (МЗ) изготви препоръки към лицата с клинични
Коментари Харесай

Ето какви са симптомите на маймунската шарка

Министерството на опазването на здравето (МЗ) изготви рекомендации към лицата с клинични недоволства за маймунска вариола, към заболелите лица и към техните близки контактни, както и рекомендации за ограничение на разпространяването на вируса. Това оповестиха от пресслужбата на Министерство на здравеопазването. До през днешния ден, 30 юни, в България са доказани три случая на маймунска вариола в страната.

Маймунската вариола е вирусно заболяване, което се предизвиква от вирус, принадлежащ към Род Orthopoxvirus на семейство Poxviridae. До тази година случаи на болестта главно се срещаха в страни от Централна и Западна Африка. От 2022 година случаи на маймунска вариола се оповестяват от страни, за които болестта не е особено, без да са налице данни за пътешестване на инфектираните до ендемични страни.

Към 21 юни 2022 година общо 1 799 лабораторно доказани случая на маймунска вариола са докладвани посредством Европейската система за контрол. Установено е, че по-голямата част от заболелите са мъже (99,4 на сто) на възраст сред 31 и 40 година

Всеки, който има клинични недоволства за маймунска вариола, би трябвало да потърси лекарска помощ, при опция консултация с доктор инфекционист. При подозрение за маймунска вариола, заболелият би трябвало да се изолира в дома или в лечебно заведение, в случай че протичането на болестта го изисква.

Инкубационният интервал нормално е от 6 до 13 дни, само че може да варира от 5 до 21 дни. Заболяването нормално стартира с тресчица, мускулни болки, отмалялост и главоболие. В рамките на три дни от появяването на признаци обрив стартира от мястото на първичната зараза и бързо се популяризира в други елементи на тялото. Могат да се наранени както дланите, по този начин и стъпалата. Обривните единици прогресират по едно и също време, нормално в границите на 12 дни, като минават през разнообразни стадии. Преди обрива или по едно и също време с него при доста пациенти се следи отичане на лимфните възли.

Силно целесъобразно е лицата с тази клинична картина да се изолират в независима стая и да употребяват самостоятелни кърпи, принадлежности за хранене, спално долни дрехи и други При лабораторно доказан случай на маймунска вариола изолацията продължава до завяхване на обривните единици. Хората с доказана диагноза маймунска вариола не би трябвало да напущат дома, с изключение на при нужда от осъществяване на медицински обзор.

За ограничение на разпространяването на маймунска вариола от основно значение е ранното определяне както на заболелите, по този начин и на техните близки контактни лица.

В продължение на 21 дни от датата на последния контакт със инфектирания околните контактни лица би трябвало да се самонаблюдават за поява на нараснала телесна температура и признаци.

При клинични недоволства контактните лица следва да се съветват с доктор, който да назначи нужните лабораторни проучвания за маймунска вариола.

По-голямата част от случаите на маймунска вариола, докладвани от началото на годината до момента посредством Европейската система за контрол, са с леко протичане и самоограничаващи се признаци.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР