Министерството на здравеопазването изпрати писмо до Европейската комисия, в което

...
Министерството на здравеопазването изпрати писмо до Европейската комисия, в което
Коментари Харесай

България с писмо до ЕК: COVID ваксините се оказаха в излишък, поискахме разумни количества

Министерството на здравеопазването изпрати писмо до Европейската комисия , в което осведоми за желанието си да получава количества ваксини против COVID-19 , съобразени с потребностите на популацията. Министерство на здравеопазването смята, че страните следва да имат опцията да закупуват количества, които действително са им нужни.

Практиката досега потвърди, че не е работещо залагането на количества ваксини , които в пъти надвишават потребностите на страната. Такъв е казусът със подписания сред Европейската комисия и Pfizer/BioNTech контракт за закупуване на пандемични ваксини за интервала 2022-2023 година Съгласно контракта до края на 2022 година у нас би трябвало да бъдат доставени още 2 710 904 дози, а през 2023 година – над 7 млн. дози. Ето за какво България разчита на открит разговор с Европейска комисия и производителите на пандемични ваксини за договаряне на количества, съобразени с потребностите на страните членки на Европейски Съюз и на страната ни в частност. Необходимо е схващане както от страна на компанията, по този начин и от страна на Европейска комисия по повод гъвкавостта, която следва да имат договорите за ваксини.

Желанието на Министерството на здравеопазването е страната ни да продължи да обезпечава необятно портфолио от ваксини против COVID-19, само че в рационални количества, с което да подсигурява достъпа на българските жители до разнообразни по тип ваксинални артикули.

От Здравното министерство напомнят, че в опит за справяне с пандемията от COVID-19 , в изискванията на дефицит на ваксини против новия ковид, Европейската комисия подписа контракт с Pfizer/BioNTech за закупуване на пандемични ваксини за интервала 2022-2023 година, за да обезпечи на страните членки ефикасна ваксинална отбрана. Впоследствие контрактуваните за България и за други страни членки количества се оказаха в остатък, заради което от средата на 2021 година страната интензивно и поредно, в разговор с Европейската комисия и останалите страни, търси решения за понижаване на заложените в договорите ваксини.

С писмото си до Европейска комисия Министерството на здравеопазването на България показва и своите оферти за смяна на подписания от Европейска комисия с производителя Pfizer/BioNTech контракт.

Писмото беше изпратено в миг, когато няколко други страни членки, в това число Полша, сложиха пред Европейската комисия въпроса по отношение на опцията за смяна в посочения контракт.

Основната причина е, че страните членки се задължават да закупят количества ваксини , които не са им нужни. Същевременно, обезпечаването на здравни услуги за жителите, идващи от Украйна, изисква спомагателен финансов запас, какъвто би могло да бъде освободен посредством понижаване на количествата ваксини, заложени в контракта на Европейска комисия с Pfizer/BioNTech, съобразено с действителните потребности на страните членки.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР