Министерството на здравеопазването и Министерството на земеделието и горите са

...
Министерството на здравеопазването и Министерството на земеделието и горите са
Коментари Харесай

Затягат използването на антибиотици чрез национална стратегия

Министерството на опазването на здравето и Министерството на земеделието и горите са подготвени с Националната стратегия против антимикробната устойчивост. Това заяви на полемика за потреблението на антибиотици зам.-министърът по опазването на здравето Светлана Йорданова.

В програмата са прегледани три съществени посоки. На първо място - повишение на осведомеността на всички сфери, които употребяват антибиотици - хуманна, ветеринарна и други медицина. Втората част от тактиката планува да се ускори надзорът по потреблението на антибиотици, основно в хуманната медицина. А това ще стане посредством усилване на профилактиката в болничните заведения. Третата част е главно ориентирана към ветеринарната медицина. Предвижда се подсилване на законовата рамка на Европейски Съюз за медикаментозните фуражи и по-разумното им потребление.

Стратегията включва и осведомителни акции и методически образования, както и съответни указания по какъв начин да се употребяват антибиотици. Тя към този момент е подготвена, чака се до края на годината да бъде показана за публично разискване, а след това да призната от Министерски съвет.

На полемиката участва и доктор Тодор Кантарджиев, шеф на Центъра по национални и паразитни заболявания. Той сподели, че сега неговата асоциация приготвя образование на лекари и районните инспекции за потреблението на антибиотици. То ще е ориентирано към докторите, които изписват, и ще коментира в какви случи и в какви не да се изписва антибиотик и какъв да бъде той. Обучението ще бъде показано на 21 ноември.

Д-р Скендер Сила, представител на СЗО, изясни, че вредите от антибиотиците са по-големи от вредите от туберкулозата и СПИН-а дружно.

Антимикробната устойчивост е повода за гибелта на 700 000 души, а се счита, че до 2050 година устойчивостта към антибиотиците ще е по-голяма опасност от онкозаболяванията. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР