Министерството на здравеопазването е създало възможност за финансиране и провеждането

...
Министерството на здравеопазването е създало възможност за финансиране и провеждането
Коментари Харесай

НЗОК за първи път разреши лечение на спинална мускулна атрофия със спинраза у нас

Министерството на опазването на здравето е основало опция за финансиране и провеждането на терапия на децата със Спинална мускулна недоразвитост. Медикаментът Спинраза може да бъде заплащан и закупуван по ред, одобрен със заповед на министъра на опазването на здравето.

Необходимото за използването на медикамента образование са минали специалисти-невролози от четири лечебни заведения. Когато дете, нуждаещо се от Спинраза, получи решение от Специализираната комисия към НЗОК и заповед за финансиране, подписана от шефа на НЗОК, родителите би трябвало да изберат един от центровете –УМБАЛ „ Св. Георги " – Пловдив, СБАЛДБ „ Проф. доктор Иван Митев ", УМБАЛ „ Александровска ", МБАЛНП „ Св. Наум ", където, както към този момент подчертахме, има подготвени лекари за приложението на лекарството.

Кога и къде да бъде извършено лекуването избират самите родителите.

Компанията Търговско предприятие Евофарм, представител за България на фармацевтичната компания Birogen, Притежател на разрешението за приложимост на визирания лекарствен артикул, която доставя Спинраза в България, е заявила, че може навреме да обезпечава медикамента. По информация, предоставена на Министерство на здравеопазването от Евофарм, на 21.03.2019 година у нас е бил сбъднат импорт на лекарствения артикул Spinraza 12 mg (5ml) x 1 в България. Флаконите са налични в склад на оторизирания от ПРУ търговец на едро.

В Клинична пътека №60 в НРД е включена спиналната мускулна недоразвитост. Съществува и лечебна процедура с код 9920, по линия на която могат да бъдат направени инфузиите/вливанията на лекарството Спинраза, и също да бъдат регистрирани към НЗОК. По изложените аргументи няма по какъв начин да има специфична клинична процедура за лекуването на СМА към сегашния миг.

Предстои внасянето на предложение в Надзорния съвет на НЗОК, посредством което да се разреши на лечебните заведения, които ползват лечението на деца със СМА, да ги одобряват до 3 пъти месечно по Клинична пътека №60.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР