Министерството на външните работи започна подготовка по организирането на парламентарните

...
Министерството на външните работи започна подготовка по организирането на парламентарните
Коментари Харесай

МВнР вече започна с подготовката на изборите в чужбина


Министерството на външните работи стартира подготовка по организирането на парламентарните избори в чужбина. Задачата на основаната от вицепремиера Екатерина Захариева работна група е ясна - да се подсигурява правото на оптимален брой наши сънародници в чужбина макар тежката епидемиологична конюнктура.

В резултат на поставените от министър Захариева задания бяха подхванати редица организационни дейности.

Ръководителите на задграничните ни задачи към този момент получиха инструкции:

- да изискат единодушието на приемащата страна за осъществяване на избори и за откриване на секции както на територията на дипломатическите и консулските ни представителства, по този начин и отвън тях. Такива претенции да бъдат отправени във всички страни, в които е упълномощен съответният началник на посолство.

- да изпратят неотложно отговорите на съответните страни в Министерство на външните работи , което ще осведоми за тях Централната изборна комисия и обществеността.

Работната група в Министерство на външните работи получи задача да изготви план на бюджет за провеждането на избори те в чужбина. Той би трябвало да планува нужните средства за стерилизация и отбрана на здравето на гласоподавателите и на членовете на изборните комисии, средства за командировка за изпращаните от България членове на секционни комисии, съобразени с условията на някои страни за наложителен ПСР тест и/или карантина, както и застраховане с материали, които да подсигуряват прецизното използване на санитарния протокол, който следва да бъде въведен от Министерството на здравеопазването.

На уеб страницата на Министерство на външните работи е разкрита графа " Избори ", където ще се разгласява значима информация, обвързвана с гласуването в чужбина. Нашите сънародници може да се осведомят за характерните условия за гласоподаване и от уеб страниците на съответните дипломатически задачи , и от техните профили в обществените медии.

Представителите на Министерство на външните работи организираха среща и с Централната изборна комисия, на които бяха разисквани всички провокации пред организирането на изборния развой в чужбина , изключително съвпадението на датата на избори те, избрана от президента, с католическия Великден, когато се чака редица страни да лимитират в допълнение напредването и обществените контакти с оглед почивните дни.

 

 

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР