Министерството на външните работи успешно евакуира от Афганистан дългогодишен местен

Министерството на външните работи успешно евакуира от Афганистан дългогодишен местен ...

Външното ни министерство евакуира от Кабул 15-членно семейство |


Министерството на външните работи успешно евакуира от Афганистан дългогодишен местен служител – административен секретар, на посолството ни в Кабул Амруддин Хакшенас и неговото 15-членно семейство.

Той е първият афганистански гражданин, за чието изтегляне страната ни помогна по линия на приетото на 26 август решение на Министерския съвет за приемане на общо до 70 афганистански граждани и техните семейства, работили към посолството ни или били в служебни отношения с ЕС, НАТО или със структурите на ЕС и НАТО в Афганистан.

Амруддин Хакшенас е назначен в дипломатическата ни мисия в Кабул през 1981 г. Благодарение на неговите усилия имотът на България в Кабул е опазен по време на критични моменти от развитието на Афганистан през последните 30 г. През 2003 г. той е награден и с най-високото отличие на МВнР за чуждестранни граждани „Златна лаврова клонка", допълват от ресорното ведомство.

Изтеглянето на Амруддин Хакшенас и семейството му е организирано от Ситуационния център на МВнР, като в него участваха редица структурни звена в МВнР и дипломатически представителства на България в чужбина, включително посолството ни в Пакистан и задграничните ни представителства в Брюксел, както и международни партньори и съюзници на България. Министерството на външните работи изразява своите най-искрени благодарности към тях за оказаното съдействие и проявената солидарност.

"МВнР продължава да подкрепя Амруддин Хакшенас в България в рамките на компетенциите си и благодари на останалите български институции, които в момента помагат на него и семейството му", допълват оттам.

Източник: offnews.bg