Министерството на външните работи очаква разкриването на около 740 секции

...
Министерството на външните работи очаква разкриването на около 740 секции
Коментари Харесай

МВнР очаква разкриването на около 740 секции в 62 държави за изборите

Министерството на външните работи чака разкриването на към 740 секции в 62 страни за парламентарния избор на 2 октомври. Подадените електронни заявки за гласоподаване зад граница са малко над 50 хиляди, което е с 5 хиляди по-малко от последния избор през ноември предходната година. Това, съгласно дипломатите ни, още веднъж ще сътвори съществени компликации по дописване в изборните описи на искащи да гласоподават в самия ден на вота.

Близо 180 000 е бил броят на дописаните искащи да гласоподават на предходните избори.

Умора от подаването на електронни заявки - по този начин от външното ни министерство обясниха ниския брой записали се за вота онлайн след приключването на крайния период - 6 септември.

" Очакваме да бъдат дописани под линия към 150 000 български жители, които ще упражнят правото си на глас. Сами може да си визиите труда, който ще извършат членовете на секционните изборни комисии. Молим за самообладание, молим за добра организация и при самите гласуващи ", сподели Калин Анастасов, зам.-председател на Работна група " Избори " в Министерство на външните работи.

Очаква се машините за гласоподаване в чужбина да бъдат 525.

" В 290 секции ще се гласоподава с машини. В множеството от тях с по две машини. Очакваме окончателното решение на ЦИК. Но по този начин или другояче за нас това значи повече от 100 машини от горната страна по отношение на броя от предходната година. Тази активност би трябвало да призная, че ни затруднява доста ", сподели Иван Кондов, ръководител на работна група " Избори " в Министерство на външните работи.

Над 4000 се чака да бъдат членовете на секционните изборни комисии в чужбина. По закон първо политическите партии ще дефинират своите представители, като диалозите им с Централната изборна комисия стартират при започване на идната седмица.

" Очакваме политическите партии да излъчат към 800 души, 250 наши дипломати и над 2700 български жители да бъдат привлечени като членове на секционните изборни комисии ", сподели Калин Анастасов.

7000 бюлетини и изборни бумаги би трябвало да бъдат изпратени зад граница.

" Заявили сме пред Централната изборна комисия, че на нас ни е належащо софтуерно време от към 20 дни преди изборите да ни бъдат предоставени както машините, по този начин и бюлетините и изборните бумаги ".

Най-много секции зад граница -165 ще бъдат разкрити в Турция. В Обединеното кралство те ще са 120 секции, а в Германия - 70.

От външното ни ведомства припомниха, че на тези избори след отпадането на Закона за изключителното състояние поради пандемията, няма да може да се гласоподава с изтекли документи.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР