Министерството на външните работи на Украйна настоява за публично изясняване

...
Министерството на външните работи на Украйна настоява за публично изясняване
Коментари Харесай

Неочакван удар към Украйна от Германия

Министерството на външните работи на Украйна упорства за обществено изясняване на изказванията на командващия немските военноморски сили вицеадмирал Кай-Ахим Шьонбах, който сподели, че Крим няма да се върне в Украйна.

Това съобщи в събота формалният представител на украинското външно министерство Олег Николенко, представен от „ Фокус”.

„ Кримският полуостров може да бъде загубен единствено във въображението на немския вицеадмирал. Крим сигурно ще се върне с помощта на упоритите старания на Украйна и нейните сътрудници, които ще покажат увереност в опълчването на държавата-агресор. В тази връзка желаеме пояснение от немското държавно управление, по какъв начин думите на командващия Военноморски сили корелират с поредната поддръжка на Германия за Кримската платформа”, сподели Николенко.

Украинското външно министерство също изрази изненада от думите на Шьонбах за „ нуждата от възобновяване на разговора с Русия”.

„ Дори опитът да разбере Путин от страна на командващия немския флот има своите морални, политически и рискови граници. В този случай тези граници са жестоко нарушени ", разгласи украинското външно министерство.



Външният министър на Украйна Дмитрий Кулеба счита, че изказванията на разнообразни институции и длъжностни лица в Германия са в несъгласие с формалната поддръжка за Украйна.

„ Последните изказвания от Германия за невъзможността за прекачване на отбранителни оръжия на Украйна, по-специално посредством даване на позволение на трети страни за това, безсмислието на връщането на Крим, съмненията за изключване на Руската федерация от SWIFT не дават отговор на равнището на нашите връзки и настоящата обстановка със сигурността”.

Командващият немския флот Кай-Ахим Шьонбах, приказва по-рано пред специалисти от Индийския институт за проучвания и разбори на защитата (IDSA) като сподели, че „ Кримският полуостров си е отишъл и в никакъв случай няма да се върне. Това е факт”.



Присъединяването на Украйна към НАТО още дълго време няма да бъде на дневен ред, съобщи пък в изявление за „ Франкфуртер алгемайне зонтагсцайтунг” министър председателят на Бавария и ръководител на Християнсоциалния съюз Маркус Зьодер, представен от БГНЕС.

„ При всички обективни рецензии по адрес на Русия Западът би трябвало един ден да отговори на основния въпрос - планувано ли е разширението на НАТО в Украйна? Разбира се, на Русия не би трябвало да се разрешава да диктува разпоредбите. Независимо от това обаче отговорът би трябвало да бъде даден. От моя позиция е ясно - разширението на НАТО на изток с Украйна няма да бъде в дневния ред дълго време”.

Зьодер сподели, че Северноатлантическият алианс не е опасност, само че в това време прикани да се означи, че въпросът за неговото разширение буди угриженост в Русия.



Баварският министър председател също по този начин напомни, че НАТО е ангажирана със отбраната на своите членове.

„ Но това не се отнася до Украйна, това не е работа на НАТО. Трябва да се дефинира тактика, която ще регистрира това и също по този начин ще пази териториалната целокупност на Украйна. Русия е комплициран сътрудник, само че не е зложелател на Европа, множеството немци желаят постоянни и мирни връзки с Руската федерация”, уточни Зьодер.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР