Министерството на външните работи на Република България обяви двама руски

...
Министерството на външните работи на Република България обяви двама руски
Коментари Харесай

България гони двама руски дипломати, били шпиони

Министерството на външните работи на Република България разгласи двама съветски дипломати, упълномощени у нас, за личност нон грата. Руското посолство бе известено с нота. Двамата дипломати имат 72 часа да изоставен страната, прецизираха от Министерство на външните работи.
По-рано през днешния ден стана ясно, че прокуратурата е събрала доказателства за осъществявана разследваща активност у нас от двама съветски жители, ползващи се с дипломатически имунитет. За това основният прокурор Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи, оповестиха от държавното обвиняване.

В рамките на досъдебно произвеждане, формирано по сигнал на ДАНС, спецобвинението е открило, че от 2016 година до момента двамата съветски жители са събирали информация за проектите за рационализация на българската войска и поддръжката на техническата валидност на военната ни техника.

Информацията, представляваща държавна и служебна загадка, е била за потребностите на съветското военно разузнаване. Двамата са контактували и с българи с достъп до информация, обвързвана с военно-промишления комплекс на страната. В избрани случаи българските жители са получавали пари против информацията.
След като е открито, че става дума за лица с дипломатически статут, според Виенската спогодба за дипломатическите връзки наказателното произвеждане е спряно, оповестяват от спецобвинението.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР