Министерството на външните работи на България изложи трабанта на Соломон

...
Министерството на външните работи на България изложи трабанта на Соломон
Коментари Харесай

Външно изложи трабанта на Паси пред централата на НАТО

Министерството на външните работи на България изложи трабанта на Соломон Паси пред централата на НАТО в Брюксел, оповестяват от ведомството.
Репликата на едноименния трабант, в който са се возили редица високопоставени персони в подтекста на приемането на България в НАТО, двама генерални секретари на Алианса - Яп де Хоп Схефер и Манфред Вьорнер, както и Папа Йоан Павел Втори, дойде в Главната квартира на НАТО в Брюксел.

Експонатът, дарен на НАТО от Соломон Паси, е част от арт план в осъществяване на Националния ни проект от начинания за отбелязване на 15-ата годишнина от участието на България в НАТО и 70-ата годишнина от основаването на Организацията на Северноатлантическия контракт.

През идващите седмици следва окончателното довеждане докрай на българския план, който е част от цялостна идея за оформяне на площите към Главната квартира. Площите ще бъдат завършени като панорамна градина, в която ще бъдат ситуирани сегашни и бъдещи експонати, предоставени от страните членки.

Идеята за слагането на репликата в Главната квартира е обвързвана и с прехвърлянето на Алианса в нова и съвременна постройка, като част от процеса на рационализация и акомодация към актуалната среда за сигурност. Окончателното извеждане от употреба на остарялата Главна квартира на НАТО съставлява затваряне на една огромна и наситена със събития глава от историята на Алианса.

Поставянето на разнообразни експонати като парче от кулите близнаци, разрушени по време на терористичните набези в Ню Йорк на 11 септември 2001 година, част от Берлинската стена, в това число и репликата на едноименния трабант, целят да напомнят на посетителите значими моменти от историята на Алианса, в това число неговото разширение на изток.

През 1991 година в България за първи път идва общоприет секретар на НАТО, като тогава постът се заема от Манфред Вьорнер. Кратката разходка на Манфред Вьорнер и Соломон Паси с трабанта по улиците на София става сензация за времето си. Самото посещаване е явен сигнал за поддръжката за евроатлантическата ни интеграция. През 2004 година страната ни стана пълновръстен член на НАТО. Символиката от слагането на българския експонат в Главната квартира на НАТО се усилва и от обстоятелството, че през 2019 година се навършват 20 години от първото разширение на НАТО след края на Студената война.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР