Министерството на външните работи излезе с данни на Световната здравна

...
Министерството на външните работи излезе с данни на Световната здравна
Коментари Харесай

МВнР излезе със съвети за вируса от Китай

 Министерството на външните работи излезе с данни на Световната здравна организация за местата на разпространяване на новия китайски ковид и с рекомендации към пътуващите българи по какъв начин да се предпазят от болестта.

В известието на Министерство на външните работи се отбелязва, че към 21 януари има доказани случая на инфектирани с новия ковид (2019-nCoV) в Китай, 2 в Тайланд, 1 в Япония и 1 в Република Корея. 270 от случаите в Китай са регистрирани в град Ухан, провинция Хубей, обитаемото място, откъдето се смята, че е почнала епидемията, като 51 от тях са тежко заболели, а 2 са в сериозно положение. В град Ухан се оповестява за 6 смъртни случая.

Заразени с ковид към 22 януари са и 16 здравни служащи. Разпределението на заболелите по райони в Китай е следното: провинция Хубей - 270, провинция Гуандун - 17, община Пекин - 5, община Шанхай - 2, община Чунцин - 1, провинция Чжецзян - 5, провинция Дзянси - 2, провинция Съчуан - 1, община Тиянжин - 2, провинция Хенан - 1, провинция Хунан - 1, провинция Шандонг - 1, провинция Юнан - 1 и Тайван - 1.

Според последните данни от през днешния ден, които не попадат в известието на българското Министерство на външните работи, броят на инфектираните в Китай към този момент доближи 617 души. Това оповестяват китайските районни комисии по въпросите на хигиената и опазването на здравето, представени от ТАСС. Малко преди този момент централните управляващи осведомиха за над 570 доказани случая на заразяване.

Най-много хора са се разболели в провинция Хубей - 444 души. Там са регистрирани и всички смъртни случаи до момента - общо 17. Следват по брой на заболелите провинция Гуандун (32), Чжъцзян (27), Шанхай (16 доказани случая и 22 предполагаеми) и Пекин с 14 инфектирани. Заразени с пневмонията от нов вид са открити към този момент съвсем във всички райони на Китай като се изключи Синцзян-Уйгурския и Тибетския самостоятелен регион и провинция Цинхай.

Влизането и излизането от град Ухан

С цел ограничение на разпространяването на епидемията, на 1 януари 2020 година пазарът за морски блага в град Ухан, който се смята за огнище на болестта, е затворен от локалните управляващи, а от през днешния ден влизането и излизането от града е неразрешено, в това число и за задгранични жители, затворени са летищата, а градският превоз не действа, оповестяват от българското Министерство на външните работи.

Как да се предпазим от рисковия вирус

От Въшно министерство поучават българските жители, осъществяващи интернационалните пътувания (особено в рисковите дестинации), да съблюдават нормалните защитни ограничения:

- отбягване на непосредствен контакт с хора, страдащи от остри респираторни инфекции;

- постоянно миене на ръцете, изключително след пряк контакт с заболели хора или тяхната среда;

- отбягване на непосредствен контакт с живи или умрели селскостопански и диви животни;

- пътуващите със признаци на остра респираторна зараза би трябвало да практикуват етикет за кашлица (да поддържат отдалеченост, при кашляне или кихане да покриват носа и устата си с тъкани или кърпи за еднократна приложимост и да мият ръцете си).

В случай на признаци, подсказващи за респираторни болести преди, по време или след пътешестване, се предизвиква пътуващите да потърсят здравна помощ и да споделят историята на пътуванията си със своя лекуващ доктор.

Въз основа на наличната понастоящем информация, СЗО към този момент не предлага ограничение на пътуването или търговията.

Коронавирусите (CoV) са огромно семейство от вируси, които предизвикват болести, вариращи от елементарната простуда до по-тежки болести, като респираторен синдром на Близкия изток (MERS-CoV) и тежък изострен респираторен синдром (SARS-CoV). Новият ковид (nCoV) е нов вариант, който не е бил разпознат по-рано при хора. Коронавирусите са зоонотични, което значи, че се предават сред животни и хора. Подробни проучвания откриват, че SARS-CoV се предава от цивитни котки на хора, а MERS-CoV от дромедарни камили към хора. Понастоящем са известни няколко коронавируси, които циркулират при животни и към момента не са заразили хората.

От Външно министерство оповестяват още, че при нужда от подпомагане, българските жители могат да се свържат с посолствата ни в страните, където са открити инфектирани с ковид.

Сигнали и молби за подпомагане при бедствени обстановки на българи се одобряват непрекъснато и на телефонните линии на Дирекция " Ситуационен център ": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: [email protected].
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР