Министерството на туризма все още не е пуснало търговете за

...
Министерството на туризма все още не е пуснало търговете за
Коментари Харесай

Министърът на туризма забатачи плажовете

Министерството на туризма към момента не е пуснало търговете за наем на плажовете по Българското Черноморие за летния сезон на 2023 година Това оповестиха за TravelNews от Асоциацията на концесионерите на морски плажове и от Асоциацията за развиване на дейностите по ръководство на морските плажове. По принцип ведомството започва процедурите след приключването на сезона. До момента обаче няма такива оповестени, демонстрира информация в уеб страницата на министерството. От екипа на служебния министър на туризма Илин Димитров дадоха обещание да ревизират обстановката, само че по-късно нищо не дадоха отговор за какво се бавят търговете и има ли изобщо готови. Самият министър към този момент не може да се задържи в България и непрекъснато пътува. Това явно блокира работата в самото ведомство.

По принцип една процедура за отдаването на плаж чартърен се движи приблизително към 4 месеца със периодите за кандидатставне, класиране, обжалване и подписване на контракти. Времето напредва, защото към този момент е месец декември и има огромна възможност още веднъж множеството линии да останат безстопанствени. През миналия летен сезон неохраняеми бяха 104 плажа. Останалите 32 са отдадени на дълготрайни концесии за 20 години или чартърен за 5 години.

Хотелиери обясниха пред TravelNews, че неналичието на наематели е проблем за бизнеса, тъй като няма кой да стопанисва, да чисти плажовете и да обезпечи спасители за туристите. По този метод се натрупа отрицателен имидж на България. Сред най-големите безстопанствени линия са Камчия, Кабакум – юг, Василико (Царево), Созопол - запад, Червенка, Свети Влас - централен, Иракли, Поморийска коса, Сарафово-Юг, Крайморие Юг-2, Черноморец, Алепу, Корал, Равда Академика и други За неохраняемите плажове по закон би трябвало да се грижат регионалните шефове, само че те нямат задоволително бюджет и не съумяват да поддържат добра непорочност.

Междувременно неотдавна стана ясно, че цените на чадъри и шезлонги за летния сезон 2023 година в някои курорти по Българското Черноморие ще бъдат нараснали по отношение на инфлацията през тази година. В концесионните контракти и тези за наем на плажовете е записано, че дължимите такси към страната в лицето на Министерството на туризма се индексират по отношение на инфлацията за миналата година. Това значи, че ще би трябвало да платим по-високи такси с към 18%, каквато е досега формалната статистика за инфлацията през тази година, съобщи за TravelNews Симеон Цветков, ръководител на Асоциацията за развиване на дейностите по ръководство на морските плажове.

Според него на някои плажове няма да могат да бъдат нараснали цените на чадърите и шезлонгите, тъй като са достигнати оптималните стойности, които са избрани съгласно договорите за концесия или наем. „ Ако даден плаж обаче не е употребил тавана през миналия сезон, ще има алтернатива да усили цените на плажните такъми. Всичко зависи на какви стойности е продавал досега “, разяснява Цветков. По думите му концесионерите и наемателите въпреки всичко ще се преценяват и с каква цена могат да поемат и платят потребителите. Той чака шезлонг и чадър в най-големите летни курорти да костват сред 10 и 15 лева за брой. В по-малките от 5 лева да станат по 6-7 лева

„ Вероятно всички ще се придържат към този момент към оптимално допустимите стойности по отношение на договорите си с страната поради нарасналите разноски за прехрана на плажовете “, изясни Симеон Цветков. Концесионерите и наемателите заплащат по-скъпо електричество и са нараснали заплатите на личния състав, с цел да го запазят. Същевременно са длъжни да чистят линиите и да обезпечават защита, спасители и медицински екипи.

В Асоциацията за развиване на дейностите по ръководство на морските плажове разискват да предложат на страната да не индексира годишното концесионно заплащане за 2023 година по отношение на инфлацията. По този метод ще могат да задържат цените на услугите. Концесионните такси и тези за наем съставляват към ¼ от разноските, пресмятат от организацията. Те плануват да изискат среща със служебния министър на туризма Илин Димитров. Решението би трябвало да бъде взето от Министерския съвет, а договорите да бъдат анексинари.

Същите проблеми очерта и ръководителят на Асоциацията на концесионерите на морски плажове Иво Стефанов. Според него концесионните такси се покачат по отношение на инфлацията, само че оптималните цени на чадърите и шезлонгите не могат да бъдат пипани, тъй като за тях няма заложена сходна уговорка в договорите. „ Разходите ни са увеличени фрапантно и нямаме варианти да мърдаме в договореностите с страната “, сподели Стефанов. Той чака, че концесионери, които не стопанисват сами заведенията на плажа, евентуално ще би трябвало да покачат цените за отдаването им чартърен. Тези обаче, които сами ги ръководят, няма да могат да се възползват от тази алтернатива. Според него цялата каша с концесиите на плажове е забъркана в началото от някогашния министър на районното развиване и благоустройството в първото държавно управление на Бойко Борисов – Лиляна Павлова, а по-късно и от някогашния министър на туризма Николина Ангелкова, която управляваше бранша шест години. Ангелкова раздаде най-апетитните плажове на хора от някогашните групировки през 90-те години.

Хотелиерите по Българското Черноморие също са обезпокоени от обстановката, тъй като към момента нямат предоставени цени за идващия летен сезон от концесионерите и наемателите на плажове. " Нямаме оферти от концесионерите и не знаем по какъв начин да си определим офертите към непознатите туроператори и към крайните клиенти ", изясни Гриша Фиданов, един от огромните хотелиери в Златни пясъци и притежател на веригата " Grifid hotels ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР