Министерството на туризма спря обществената поръчка за реклама на България

...
Министерството на туризма спря обществената поръчка за реклама на България
Коментари Харесай

Министерството на туризма спря поръчката за реклама чрез инфлуенсъри

Министерството на туризма спря публичната поръчка за реклама на България посредством инфлуенсъри, сподели инспекция на Economic.bg в регистъра за публични поръчки. Причината е, че заданието е сбъркано, а пропуските не могат да бъдат отстранени в границите на самата процедура.

Припомняме, че през декември 2022 година Министерството на туризма разгласи социална поръчка в размер на 720 000 лева с Данък добавена стойност за реклама на България посредством образуване и осъществяване на тематични турове за задгранични публицисти, снимачни екипи, блогъри, влогъри, инфлуенсъри и експедиенти.

За реклама на страната ни чрез инфлуенсъри се приказва още от времето, когато отраслов министър беше Николина Ангелкова, само че едвам в този момент, във втория длъжностен кабинет на Гълъб Донев, беше подхваната действителна стъпка към реализирането на тази концепция. И този път обаче без триумф.
600 000 лева за инфлуенсъри: Как ще се популяризира българският туризъмПроблеми с поръчката
От документите, с които се приключва публичната поръчка, излиза наяве, че в техническата специфичност не са сложени условия по отношение на минимални критерии/насоки, които да бъдат прилагани от изпълнителя при осъществяването на подбора на участниците във всеки деклариран тур.

Няма критерии по отношение на резултати, които следва да бъдат реализирани с реализиране на съответния тур с оглед показване и разпространение на туристическа дестинация България, като брой публикации/отразявания в съответната медия, блог, влог или инфлуенсър канал във връзка с участниците в тематичния тур за печатни и електронни медии.

Освен това не са сложени съответни условия за размер и обсег, както и методите за реализиране на дълготрайната ангажираност на инфлуенсъри, които да разпространяват България регулярно, в границите на 6 – 12 месеца. В техническата спецификация няма аршин за осъществяване на мониторинг и разбор на постигнатите резултати от реализиране на всеки тур.

Интересното обаче е, че грешките са открити чак март месец, когато към този момент има класирани участници.

На първо място е избрана компанията „ Хотелтв ” ООД с цена от 69 260 лева без Данък добавена стойност, която да докара 9 инфлуенсъри и публицисти. На второ място е пиар организацията „ АПРА ” ООД с цена от 91 900 лева без Данък добавена стойност, а на трето – консорциумът ДЗЗД „ Алпин Туризъм 2023 ”, в който влизат три компании – „ Приорити консултинг “ ЕООД, пиар организацията „ ОТ-ДО Консулт “ ЕООД и туроператора „ Елфи турс “ ЕООД.
Липса на цялостна визия...
...това е главният проблем на българския туризъм съгласно Десислава Алексова, член на Българската туристическа камара и шеф на Creativo.com.

Не съм осведомена в елементи с публичната поръчка, само че по-добре да се приключи, в сравнение с да е следващата, която няма да докара до нищо значително “, сподели тя пред Economic.bg.

Според нея рекламата е един от проблемите на българския туризъм, само че неналичието на тактика и цялостна визия за развиване на бранша е голям проблем.

Имаме една Стратегия за резистентност на бранша, която кърпим непрекъснато. Нямаме ясна визия по какъв начин и къде да се развива рекламата ни. Дълги години се концентрирахме единствено върху всеобщия туризъм – това не е сполучливата формула “, споделя тя.

Заради неналичието на държавен бюджет за 2023 година министърът на туризма Илин Димитров разгласи, че няма опция за нов рекламен клип на България. Според Десислава Алексова, която се занимава с правенето на тактики за развиване на избрани дестинации като бранд, бюджетът е голям проблем, тъй като води до неспособност да се образуват общински бюджети, а това от своя страна кара „ всеки самичък да се избавя “.
Успешна ли е рекламата посредством инфлуенсъри?
Да, това е един съвременен и сполучлив модел за привличане на туристи “, споделя Алексова.

Но с уточнението, че и тук би трябвало да се подхожда доста точно и да се таргетира доста добре. „ Бюджетът ни за реклама по отношение на прилежащите страни в действителност е незабележим. Инфлуенсърите са метод, по който по-лесно да се доближи до огромна публика “.
Как се построява сполучлив бранд? Българският туризъм още се чуди
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР