Министерството на туризма публикува пакета документи с условията за кандидатстване

...
Министерството на туризма публикува пакета документи с условията за кандидатстване
Коментари Харесай

Обявиха условията за помощта за туроператори и турагенти |

Министерството на туризма разгласява пакета документи с изискванията за кандидатстване за безвъзмездната финансова помощ от общо 10 млн. лева за туроператори и туристически организации.

Документите са поместени на интернет уеб страницата на ведомството на адрес

Финансовите средства ще бъдат предоставени от Европейския фонд за районно развиване посредством Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност 2014-2020 ” в границите на процедура BG16RFOP002-2.080 „ Подкрепа за МСП от туристическия бранш за превъзмогване на икономическите последици от COVID-19 посредством използване на скица за подкрепяне от Министерството на туризма.

Целта на процедурата е да се обезпечи действен капитал за справяне с последствията от Коронавирус рецесията за български микро-, дребни и междинни предприятия, извършващи туроператорска и/или туристическа агентска активност по Закона за туризма.
Управляващ орган на Оперативната стратегия е Министерството на стопанската система. Към сегашния миг ведомството започва процедурата, по която пряк бенефициент е Министерството на туризма, с цел да обезпечи финансовия запас от 10 млн. лева за туроператори и туристически организации. В тази връзка министерството към този момент е подало за оценка плановото си предложение по процедурата.

Документите към туроператорите и туристическите сътрудници са оповестени с осведомителна цел и на този стадий не се изискват мнения, бележки и оферти по тяхното наличие.

Важно е да се знае, че при старта на кандидатстването няма да е от голяма важност редът на подаване на плановите оферти, защото действителната стойност, която ще получат позволените претенденти, ще бъде равна на съразмерно разпределената стойност от 10 млн. лева по отношение на броя утвърдени планови оферти и осъществения общ оборот на всяко дружество за 2019 година

Условията за даване на помощта са доста облекчени.

Допустими ще бъдат разноски, осъществени за покриване на настоящите потребности на претендентите и за действен капитал, чиято стойност се калкулира в цената на предоставяната туроператорска/турагентска услуга. Те наложително би трябвало да бъдат осъществени след 01.02.2020 година и до крайната дата на осъществяване на плана.

Проектните оферти ще бъдат подавани и оценени посредством Информационната система за ръководство и наблюдаване на средствата от Европейски Съюз в България (ИСУН 2020) не по-рано от 5 календарни дни след обявяване на изискванията за кандидатстване.
Срокът за подаване на планови оферти се планува да бъде най-малко 5 календарни дни.

По отношение на бюджета по плановете всеки от претендентите би трябвало да съобщи в плановото си предложение стойност до 10% от общия си оборот за 2019 година, само че не повече от прага на de minimis от 200 000 евро или 391 166 лева

Документите за запознаване по отношение на идното набиране на оферти от туроператори и туристически организации включват:

Условия за кандидатстване и осъществяване и Насоки за попълване на документите от страна на претендентите по процедурата;
Приложения, които следва да се попълнят на стадий кандидатстване;
Приложения, които следва да се попълнят на стадий подписване на контракт с утвърдените претенденти.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР