Министерството на туризма е договорило 50 млн. лв. от Министерството

...
Министерството на туризма е договорило 50 млн. лв. от Министерството
Коментари Харесай

Бюджетът дава 50 млн. лв. за грантове за туроператори и турагенти

Министерството на туризма е договорило 50 млн. лева от Министерството на финансите за помощ на туроператори и туристически сътрудници. Средствата са в допълнение на към този момент обезпечената дотация от 10 млн. лева по европрограмата “Иновации и конкурентоспособност”. Това стана ясно в понеделник по време на работна среща, инициирана отминистър на туризма Марияна Николова с представителите на сектора. В полемиката участваха Българска асоциация на туристическите организации, Асоциация на българските туроператори и туристически сътрудници, Сдружение „ Туризъм “, Обединение „ Бъдеще за туризма “ и заместник-министърът на финансите Росица Велкова.

“Само светлият бизнес ще може да получи финансиране от държавния бюджет. Всички, които ще аплайват за помощ от бюджета, не би трябвало да имат отговорности към хазната”, посочи Николова.

В момента се създава безвъзмездната грантова скица, посредством която 50 млн. лева ще бъдат предоставени на Министерството на туризма, което ще би трябвало да ги разпределят към крайните консуматори - туроператорите и туристическите сътрудници, стана ясно по време на срещата. Сега се завършват последните процедури, след което туроператорите и турагентите ще могат да подават заявки за субсидиране. Базата за разпределение на средствата ще е оборотът от миналата година, а процедурата ще е оптимално опростена, настояват от ведомството.

Вицепремиерът осведоми още, че новите държавни ограничения за поддръжка на бизнеса към този момент са в ход и от през днешния ден може да се кандидатства непосредствено за 24-левова дневна помощ за хора в неплатен отпуск поради Ковид-19.

Общо 156 млн. лева от оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност " ще бъдат пренасочени към бизнеси за бърза ликвидна поддръжка през идващите три седмици. Към момента 173 млн. лева са изплатени на 21 000 микро- и дребни предприятия по ОПИК.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР