Министерството на труда и социалната политика публикува отговорите на най-често

...
Министерството на труда и социалната политика публикува отговорите на най-често
Коментари Харесай

Това са отговорите на най-често задаваните въпроси по схемата 60/40

Министерството на труда и обществената политика разгласява отговорите на най-често задаваните въпроси за изплащането на обезщетения на работодатели за опазване на работните места по време на изключителното състояние. Това оповестиха от пресцентъра на общественото министерство.

Един от най-често задаваните въпроси е при въвеждане на ненапълно работно време на съображение чл.138 ал.2 от КТ (например, прекосяване от 8 ч. на 4 ч. при 1000 лева за 8 ч.), какво заплащане би трябвало да се изплати на служащия (пълна заплата или половината) и какъв е размерът на компенсацията (60 на 100 от неотработеното време - 300 лева при 4 ч.).

КНСБ предлага четири групи спомагателни ограничения, измежду тях е целеви отпуск за гледане на дете до 14 година

Хората питат каква е логиката за изцяло неработещ чиновник да се дължат повече разноски, в сравнение с за работещ на ненапълно работно време. От министерството показват, че постановлението планува при въвеждане на ненапълно работно време обезщетения да се изплащат съразмерно на неотработеното време, само че за не повече от 4 часа на ден. Целта е да се подсигуряват приходите на работещите и те да получат цялостния размер на трудовото си заплащане в интервал, през който не могат да поставят труд заради прекратяване на работа или работа на ненапълно работно време.

Друго постоянно запитване е при хипотезата, в случай че работодателят е издал заповед по член 1.(3) от постановлението и е въвел ненапълно работно време за чиновниците в размер на 4 часа на ден. За тези чиновници член 1 (5) споделя, че отплата ще се изплати единствено за неотработеното време (в случая 4 часа), а член 1.(8) споделя: "Работодателят изплаща цялостния размер на трудовото заплащане на лицата по алинея 5 за съответния месец ". В питането се отбелязва, че в този случай даже работодателят да вкара ненапълно работно време, би трябвало да заплаща цялата заплата, а ще получава 30 % отплата (половината поради пониженото работно време). Хората се интересуват дали това значи, че се подтиква прекъсването на активността, вместо да се поддържа продължаването на работата на предприятието.

Агенцията по заетостта с нови офиси в по-големите градове за интервала на изключителното състояние

От министерството дават отговор, че при въведено ненапълно работно време служащият "заработва " част от заплатата си през времето, през което работи, а получава посредством солидарния принос на работодателя и страната остатъка от изгубения си приход за времето, през което краткотрайно не работи по независещи от него аргументи.

Често запитване е компенсира ли се по ограниченията на постановлението в съответствие 60/40 предоставеният по предписание на работодателя заплатен годишен отпуск на съображение чл.173а, ал.1 от КТ за интервала на преустановяването на работата. От министерството дават отговор, че предоставеният по предписание на работодателя заплатен годишен отпуск на съображение за интервала на преустановяването на работата се компенсира по постановлението.

Хората се интересуват в интервала на опазване на заетостта, според член 2, ал.1, т.5, работодателят при нужда може ли да вкарва понижено работно време и при какви условия. От министерството дават отговор, че според постановлението на шеф, на който са изплатени обезщетения, би трябвало да резервира заетостта на служащите и чиновниците, за които са изплатени обезщетения, за спомагателен интервал, еднакъв на интервала, за който се изплащат обезщетения. В този интервал работодателят може да вкарва понижено или ненапълно работно време при съблюдаване на нормативните условия. Непълното работно време се открива от работодателя, а пониженото работно време - с нормативен акт (Кодекса на труда и Наредбата за установяване на типовете работи, за които се открива понижено работно време). Освен това ненапълно работно време може да се открива както за служащите с естествена дълготрайност на работното време - 8 часа, по този начин и за служащите с понижено работно време (то е 7 или 6 часа на ден).

Работодателите питат и дали, в случай че решат да се възполват от мярката единствено за април, има период, в който би трябвало да подадат документите. Същото се отнася, в случай че ще се кандидатства за месеците май и юни да вземем за пример - по кое време би трябвало да се подадат документи, за всеки обособен месец ли би трябвало да се потвърждава спад на приходите,какво става, в случай че изключителното състояние бъде анулирано на 13 май.

От министерството показват, че работодателят може да кандидатства за погашение на обезщетения за целия интервал или за част от интервала на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание, само че за не повече от три месеца. Срокът за подаване на заявките за погашение на обезщетения се дефинира със заповедта на изпълнителния шеф на Агенцията по заетостта за разкриване на процедура за кандидатстване по мярката за поддръжка.

Актуална информация може да се откри на интернет страницата на Агенцията по заетостта. Съгласно постановлението, за погашение на обезщетения може да аплайват работодатели, които със своя заповед, издадена на съображение член 120в, алинея 1 от Кодекса на труда, са прекратили работата на предприятието, на част от предприятието или на обособени служащи и чиновници, или на съображение член 138а, алинея 2 от Кодекса на труда, са открили ненапълно работно време в предприятието или в негово звено.

Един от критериите за погашение на обезщетения в тези случаи е потвърдено понижаване на приходите от продажби с не по-малко от 20 на 100 през месеца, предшестващ месеца на подаване на документите, по отношение на същия месец на миналата календарна година. Това събитие се удостоверява все още на подаване на документите за погашение на обезщетения и важи за целия интервал, за който е издадена заповедта за прекратяване на работа или въвеждане на ненапълно работно време. Компенсации по постановлението се изплащат единствено за интервала на оповестеното изключително състояние. В случай на обновяване на работа или анулация на заповедта за определяне на ненапълно работно време през интервала на погашение на обезщетенията, работодателят е длъжен да уведоми документално Агенцията по заетостта в период от 3 работни дни от датата на издаване на заповедта за обновяване на работа или анулация на заповедта за въвеждане на ненапълно време. Уведомяването може да се направи по електронен път.

Сачева: 22 015 души няма да изгубят работата си с помощта на мярката 60/40

Хората се интересуват и от това, в случай че работодателят вкара някоя от ограниченията по член 1.(2) или 1.(3) от постановлението през месец април 2020 г, в този случай има ли право да кандидатства за държавната помощ с деяние от 13.03.2020 (от началото на изключителното положение).

От МТСП дават отговор, че обезщетения се изплащат за целия интервал или за част от интервала на оповестеното изключителното състояние, само че за не повече от три месеца. Компенсации се изплащат от датата на издаване на заповедта за прекратяване на работа или въвеждане на ненапълно работно време.

Пита се и за какво шефовете на компании не могат да се възползват от схемата 60/40, като се прецизира, че такива са да вземем за пример доста фотографи или притежатели на звукозаписни студия. Те имат компания, в която работят сами, не престават да заплащат наеми на пространствата си, а действително не могат да получат никаква помощ. Техният бизнес е на 100 % спрян, показват още хората, обърнали се за информация към МТСП. От министерството дават отговор, че постановлението е издадено на съображение Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година, който планува, че по време на действието на закона, само че за период не по-дълъг от три месеца, Националният застрахователен институт превежда 60 на 100 от размера на осигурителния приход за месец януари 2020 година за хора, обезпечени по член 4, алинея 1, т. 1 от Кодекса за обществено обезпечаване (работници и чиновници, без значение от характера на работата, от метода на заплащането и от източника на финансиране).

Целта на тази мярка е да се подсигуряват приходите на заетите. Правителството осъществя пакет от ограничения в поддръжка на други групи, наранени от последствията от разпространяването на ковид, от които шефовете на компании могат да се възползват, показват от МТСП. Друг въпрос е хипотезата - чиновник във компанията през месец януари да е с по-висока заплата от месец февруари и март (годишен бонус например).

Код здраве: Стъпки и насоки по отношение на теста за ковид

Ако компанията бъде утвърдена по размер 60/40, значи ли, че на служителя би трябвало да се изплаща януарската заплата и за какво не се взема междинния приход за последните 6 месеца да вземем за пример. От МТСП прецизират, че помощта, която страната изплаща е в размер на 60 на 100 от размера на осигурителния приход на обезпечените за месец януари 2020 година, и при не по-малък размер на възнаграждението спрямо месец януари. Предложението за изчисляването на междинния приход за последните 6 месеца е нецелесъобразно, защото приходите на хората за подобен дълъг интервал се въздействат от доста и разнообразни фактори и в допълнение доста би затруднило процеса на доказване и администриране.

Пита се и за случай на скъсен чиновник след 13.03.2020 година Компанията няма да кандидатства за обезщетения 60/40 за този чиновник. Има ли право компанията да кандидатства за останалите чиновници се интересуват търсещите консултация. От МТСП осведомят, че компанията може да кандидатства за погашение на обезщетения, в случай че дава отговор на критериите на постановлението. Един от тях е през интервала, за който се изплащат обезщетения, да не приключва трудови контракти на служащи и чиновници, на няколко съответно посочени в ПМС-то учредения от Кодекса на труда - след отправено документално предупреждение до служащия или служителя на съображение член 328, алинея 1, т. 2 (при закриване на част от предприятието или редуциране на щата), 3 (при понижаване на размера на работата) и т. 4 (при прекъсване на работа за повече от 15 работни дни) от Кодекса на труда. Критерият няма да е изпълнен, в случай че предизвестието за преустановяване на трудовото правно отношение на посочените учредения, е връчено в интервала, за който се кандидатства за погашение на обезщетенията.

Друго запитване е, в случай че работодателят кандидатства за помощ или получава такава помощ от страната за едни чиновници, има ли той право в това време да приключва трудови контракти с други чиновници, за които не получава такава помощ. От МТСП показват, че според постановлението за погашение на обезщетения могат да аплайват работодатели, които не приключват трудови контракти на свои служащи и чиновници на съображение член 328, алинея 1, т. 2, 3 и 4 от Кодекса на труда през интервала, за който им се изплащат обезщетения. С оглед една от задачите на мярката да подсигурява опазване на заетостта, това условие не се лимитира единствено до служащите и чиновниците, за които се изплащат обезщетения, допълват от МТСП.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР