Министерството на труда и социалната политика планира да реформира 82

...
Министерството на труда и социалната политика планира да реформира 82
Коментари Харесай

МТСП отпуска 161 милиона лева за ремонт на домове за възрастни хора


Министерството на труда и обществената политика възнамерява да реформира 82 от домовете за възрастни хора, с цел да отговорят те на условията от Наредбата за качество на обществените услуги. По-добра грижа и условия за живот ще се обезпечат за близо 5600 души.

За задачата са планувани 161 милиона лв. по Националния проект за възобновяване и резистентност и още 28 милиона от национално съфинансиране.

Средствата ще стигат непосредствено до общините, в които се намират домовете. Кандидатстването е до 17 март идната година.

Общините ще аплайват с планове, с цел да получат пари за съоръжение и обзавеждане. Допустими са поправки, вътрешни преустройства, реконструкции и/или ново строителство.

Също по този начин всички домове ще бъдат приведени в цялостно сходство с условията за налична среда и енергийна успеваемост. Допустими са даже разноски за инсталиране върху постройката или наоколо до нея на фотоволтаична апаратура с мощ 30 киловата в това число.

След реконструкцията на избраните 82 дома за остарели хора всички консуматори ще нощуват в стая с не повече от две кревати, в която има прозорци.

Ще има наоколо санитарно помещение, при опция и място за независимо подготвяне на храна.

Трябва да има уместно съоръжение, домофони, телефонни постове, интернет връзка, видеонаблюдение в общите пространства, коридори и входове, а част от спалните би трябвало да са със лична баня и тоалетна, приспособени за прилагане от хора с инвалидна количка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР