Министерството на труда и социалната политика насърчава прилагането на политики

...
Министерството на труда и социалната политика насърчава прилагането на политики
Коментари Харесай

Зам.-министър Клисурска: Усилията на МТСП са насочени към усъвършенстване на нормативната уредба за хората с увреждания

Министерството на труда и обществената политика предизвиква използването на политики и практики за отбрана правата на хората в неравностойно състояние в унисон с Конвенцията за правата на хората с увреждания на Организация на обединените нации.

Нашите старания са ориентирани към рационализиране на настоящата нормативна уредба и оказваната от страната поддръжка, в това число и на хората с психологични и интелектуални усложнения “. Това сподели заместник-министърът на труда и обществената политика Надя Клисурска на конференция на тематика „ От правото към справедливостта „ Независимият съд – поръчител за обективен развой. Ролята на съда в гарантиране на достъпа до правораздаване на лица с увреждания “. Участниците във форума разискаха провокациите по отношение на присъединяване на хора с психологични и интелектуални усложнения в правосъдни производства.
„ Националната тактика за хората с увреждания 2021-2030 година обрисува дълготрайните цели, които ще основат по-добри благоприятни условия хората в неравностойно състояние да упражняват правата си “, сподели заместник-министър Клисурска. Тя акцентира, че Законът за обществените услуги дава по-голяма отбрана на хората, сложени под цялостно забраняване, в сравнение с настоящата правна уредба като въвежда нужните гаранции да не се позволява използването на обществени услуги срещу волята на хората, като водещи са техните желания, без значение дали са сложени под забраняване или не.
Двудневната конференция се провежда от фондация „ Глобална самодейност в психиатрията – София “ в партньорство със Съюза на съдиите в България и Българския център за нестопанско право. В рамките на план „ Ex iure ad iustatium (от правото към справедливостта) организациите създават новаторски логаритъм за използване на процедури, гарантиращи върховенството на правата, съгласно най-модерните правозащитни актове за хора с психологични разстройства и интелектуални усложнения.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР