Министерството на труда и социалната политика, както и Инспекцията по

...
Министерството на труда и социалната политика, както и Инспекцията по
Коментари Харесай

Кошмарите в Гранд хотел Банско продължават. Ето какво разказват работещи там


Министерството на труда и обществената политика, както и Инспекцията по труда да ревизират обстановката с неизплатените заплати на чиновниците на "Гранд хотел Банско ", приканиха пострадалите.

Пред медии те оповестиха, че са изхвърлени от работа на улицата и без заплати незабавно със започването на карантината в Банско. Хората обясниха, че след повдигането на казуса пред медиите са застрашени с пердах и кавга. За задачата Министерство на вътрешните работи също би трябвало да вземе ограничения. Хотелът е на предприемача Паскал Дойчев, който държи фитнесите "Пулс ".

Вижте описа на Христеян Георгиев пред локалния уебсайт Iskra.bg:

"Бях нает за сервитьор, само че ме назначиха за помощник-сервитьор, защото не сервирах една чаша съгласно формалните условия. Наистина си разреших да обидя ОТЗ-то Емилия, само че след няколко дни се извиних. Така ме намалиха и не ми дадоха опция до края на престоя ми да се развия. На мен работата ми трябваше, тъй като бях отишъл с 40 лв. в Банско.

Отношението на управлението обаче също бе неприемливо – обиди, закани за физическа експанзия. Нямах право да седна за 10 секунди да си умря, даже да няма работа. Заяжданията бяха на персонална основа, за работата ми не е имало недоволства. Говориха ми, че външният ми тип не е задоволително добър за сервитьор. Нарочиха ме и по следната причина – бях неуместен. Винаги защитавах себе си и по-слабите. Клиентите бяха доста удовлетворени от мен, оставяха ми бакшиши, въпреки да не съм бил сервитьор, а аз в никакъв случай не съм ходил при хората. Те ме заговаряха. Оставяха ми редица похвали в книгата за хотела.

Ръководителите обаче един път не ме похвалиха... "

Христеан преднамерено е направил по този начин, че да го уволнят . Иначе трябвало да пусне едномесечно предупреждение. Така разговарял със собствен другар на видео. Хванали го, написали му 100 лв. санкция и го уволнили. Младият мъж твърди, че като я отстрани, има да взима още 300 лв.. Съществува обаче и различен проблем – не е получил документите си. Започнал да търси правата си и му споделили да не се занимава, тъй като имат негова фотография – по какъв начин влиза в стая на клиент.

"Няма такова нещо. Искам просто случилото се да придобие известност, с цел да научат хората на какво сме били подложени... ", изяснява мъжът.

Христеан е споделил за диалога ни със свои сътрудници. Те сами се свързаха с нас и пожелаха да опишат какво се е случило по време на карантината. Едно от момчетата има дълготраен опит в сферата, само че твърди, че за първи път претърпява нещо сходно.

"Аз към момента съм в Банско и няма да си потегли, до момента в който не си получа парите. Чакам към този момент трети месец. Разбрахме се за едно възнаграждение, оказа се друго ", споделя Христеан.

И продължава:

"Счетоводителката ми даде един път 150 лв. – дали от нея или като задатък – не мога да кажа, тъй като доста се молих. Отидох да работя като ФМБ (ръководна позиция – отговорник за складовете, заведенията за хранене, оборота и служителите), само че се оказа, че стартирам като ОТЗ. Преди да падне бариерата ни изгониха – споделиха ни да си събираме багажа.

Всеки да се избавя както желае. Опитахме се да си тръгнем Банско, само че не ни пуснаха. Ще Ви изпратим и фотоси от положението на хотела и това на квартирата, в която бяхме... ", дава обещание мъжът.

Главната готвачка на хотела госпожа Маринова им помогнала да си намерят квартира и да я платят за 14 дни. Жилището било населявано от към 6 индивида. Оставила им средства и за храна. На идващия ден мениджърите им предложили да отидат да нощуват въз основата на хотела, която се намира в комплекс Грамаде.

"Аз им споделих, че сме желали там да отидем.

Преди това огромна част от личния състав е обитавал там. Вече обаче си бяхме платили квартирата. Какво щеше да стане, в случай че отидем и отново ни изгонят? Нямахме доверие на хората. А и въз основата няма ток, вода. Няма работещи магазини в региона. Много сме разочаровани от самото отношение. Трябват им хора, които нищо не схващат. Аз и други сътрудници сме с висши образования. Знаем по какъв начин се ръководи хотел. Не мога да кажа, че мен са ме обиждали, само че съм ставал очевидец на надменно отношение... "

Ето какво споделя и Василий Геров:

"Постъпих на работа на 14-ти февруари като барман. Тръгнах си ден преди карантината, тъй като допусках какво ще се случи. Бях настанен в спомагателното крило към хотела, където изискванията бяха ужасни – дупки по стените, плъхове, нечистотия, ужасни миризми. Имахме право на храна, само че тя бе под всякаква рецензия. До ден сегашен не съм получил пари за работните си дни. Нямахме визия ще се работи ли или не, последните ми 4 дни в хотела бяха почивни – те също евентуално няма да се платят. Обиждаха ни, че сме наркомани, че не сме съответни. Това не дава отговор на истината. Сега съм в София, а един сътрудник живее в нас, тъй като няма средства да стигне до родното си място ".

Засега от "Гранд хотел Банско " отхвърлят да разясняват обстановката. Единствено дадоха обещание, че ще изплатят заплатите, като вземат заем.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР