Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията усилено подготвя обявяването

...
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията усилено подготвя обявяването
Коментари Харесай

Тъкмят конкурс за ново ръководство на Летище София

Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията интензивно приготвя оповестяването на конкурс за избор на трима членове на Съвета на шефовете на „ Летище София “ ЕАД, единият от които ще е бъдещият изпълнителен шеф на аеропорта. Това научи „ БАНКЕРЪ “, който пръв писа за хвърлената от настоящия шеф Владимир Рапонджиев оставка. Тя сигурно ще бъде призната заради ред справедливи аргументи. Навярно ще бъде признато и подаденото предупреждение от другия член на СД - Мая Андреева. Единствено ръководителят Ася Иванова освен, че не е декларирала предпочитание за овакантяване, само че даже кандидатства за член на новия съвет в състезанието, разгласен в края на предходната година от Агенцията за обществените предприятия и надзор.

Първата и съществена причина за отдръпването на Владимир Рапонджиев и Мая Андреева са данните, съгласно които сдружението ще завърши 2020-та на загуба. Тя се дължи не толкоз на падналия над два пъти брой на пасажерите спрямо година по-рано, колкото на ниските летищни такси. Само през последните две години с решения на управлението размерът на такса „ Сигурност “ беше понижен фрапантно: от 5.50 евро на заминаващ пасажер през 2017-та и 2018-та – на 3.36 евро през 2019-та и 2020-та. Впрочем, откогато пое ръководството през май 2017 година, настоящето управление не е вложило в съвсем нищо. Дори и незадълбочен взор на публичните поръчки демонстрира, че през последните години не е юридически ремонт нито на полосата за политане и кацане, нито на пътеките за рулиране, нито на перона.

Не е ли необичайно, че управлението поръчва проучване на положението на полосата на профилирана компания, за което заплаща, само че по този начин и не отделя никакви средства да извърши най-малко част от направените рекомендации за ремонт на най-повредените сектори? Не е ремонтирана и пътеката за рулеране S, която свързва полосата за политане и кацане със Северния регион на аеропорта и по която се движат главно самолети на нашите Военновъздушни сили и доста задгранични машини на НАТО. Рульожката не се ремонтира сякаш на инат на случаите със спукани гуми на самолети и на дадените за това наставления от Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация ".

И до през днешния ден не е почнало и осъществяването на извънредно значимия за сигурността на полетите план за ремонт на наземното осветяване на летателното поле и на отвесната светлинна маркировка на Летище София. При все че „ Гражданска въздухоплавателна администрация “ е издала наставления за този ремонт още в средата на 2018 година. Въпросното наставление е издадено както по отношение на зародили произшествия точно поради светосистемата, по този начин и поради събитието, че е извънредно време тя да бъде приведена в сходство с условията на Регламент 139/2014. Ръководството на летището обаче не пристъпва към реализацията на плана, макар че през август 2020 -та е получило и строително позволение.

Е, откакто не се влага за поддръжка на летателното поле, по какъв начин да бъде обосновано освен нарастване, само че и запазването на по-високите летищни такси от 2018 година?

Ръководството отпред с Владимир Рапонджиев не е вложило средства освен за повишение на сигурността на полетите, само че и за сигурността на поверения му аеропорт. Все още не е доставено рентгеново оборудвано за разкриване на експлозиви в багажите на заминаващите пасажери, отговарящо на условията на новия Стандарт 3. Оказва се, че даже и багажната система на Терминал 2 към този момент е в трагично положение, защото работи от 13 години при повишаващо се натоварване от растящия брой пасажери и се поврежда постоянно, а за поддръжката й липсват истински аварийни елементи. Според осведомени още предходни управления са подготвили план за рационализация на багажната система, само че сегашните шефове, неизвестно за какво, не вършат нищо, с цел да го осъществят.

Все още не е доставено и наложителното ново съоръжение за обезпечаване на аварийно-спасителна активност на летище София, която би трябвало да обезпечи бързата евакуация на пасажерите от самолетите при изключителни обстановки. Закупуването на това съоръжение е залагано години наред, само че не е закупено и до момента.

Силно усещане прави намаляващият размер на облагата на „ Летище София “ ЕАД през последните 9 години. Съдейки по формалните данни от годишните доклади на сдружението, при обслужени през 2011 година 3.474 млн. пасажери аеропортът регистрира 12.3 млн. лева облага, което прави по 3.53 лева на пасажер. За съпоставяне – при минали през 2018 и 2019-та над два пъти повече пасажери - надлежно 6.962 млн. и 7.107 милиона, се регистрира съвсем същата облага, както преди 9 години – надлежно 12.6 и 12.9 млн. лв.. Тоест двойно по-малка - едвам по 1.81 лева на пасажер. А за предходната година компанията ще регистрира загуба, защото е обслужила едвам 2 937 846 пасажери, с 58.7% по-малко от 2019-та.

Големият въпрос е за какво работата на столичното летище пораства стремглаво, а облагата си стои на равнището отпреди 9 години?

В последна сметка, основавайки се на всички тези, а и на други обстоятелства, които демонстрират, че „ Летище София “ ЕАД не е подхванало никакви дейности за възстановяване положението на тази сериозно значима за България инфраструктура, е разумно подадените оставки да бъдат признати, а на мястото на настоящето управление да бъде определено и назначено ново. Още повече, че определеният преди съвсем половин година концесионер към момента не е платил заложената в контракта първична вноска от 550 млн. лева и заради това към момента не е поел ръководството.

Между другото, същият този концесионер ще би трябвало да влага и по 97 млн. лева средногодишно през всичките 35 години на концесията. Такива ще са разноските му за първичната вноска, годишните концесионни хонорари и обещаните вложения, разграничени на контрактувания период. Но ще желае и да печели, нали?

По всички тези, а и други настоящи проблеми, свързани с работата на „ Летище София “ ЕАД, са изпратени въпроси на Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията, откъдето чакаме в най-скоро време да получим публични отговори.

Белчо Цанев
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР