Министерството на регионалното развитие и благоустройството утвърди Методика за анализ,

...
Министерството на регионалното развитие и благоустройството утвърди Методика за анализ,
Коментари Харесай

Подготвя се карта на сеизмичния риск за сградите в България

Министерството на районното развиване и благоустройството утвърди Методика за разбор, оценка и картографиране на сеизмичния риск в страната и има за задача да извърши картографиране на този сеизмичен риск за постройките, инфраструктурните уреди и за популацията. Това заяви зам.-министърът на районното развиване Валентин Йовев.

Днес той откри Национален център по сеизмично инженерство към към Университета по архитектура, строителство и геодезия в София.

След като картата бъде подготвена, ще бъде набрана и профилирана геопространствена информация, която ще може да се употребява от вложителите при проектирането и осъществяването на строителството.

" Сеизмичният риск е нещо, което може да се ръководи от хората и е значимо за живота на хората ", сподели още на събитието инженер Йовев. Той поздрави екипа, който ще работи в центъра и пожела един ден центърът да стане институт.

Националният център по сеизмично инженерство действа и ще развива активността си в съдействие с български и интернационалните сътрудници. Сред главните действия в работата му са наблюдаване, пробно и лабораторно полево проучване на държанието на здания, уреди и земна основа, подложени на сеизмични и други динамични въздействия; създаване и внедряване на новаторски системи за сеизмично обезпечено строителство и устройства за надзор върху сеизмичното поведение; създаване на процедури за планиране на структури, оценка, възобновяване и увеличаване на съществуващи структури.

Предвижда се в центъра да се изготвят и експертизи и наставления, свързани с оценка на техническото положение и сеизмичната осигуреност на здания, уреди и земна основа.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР