Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще финансира целево общините

...
Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще финансира целево общините
Коментари Харесай

МРРБ финансира с 418 млн. лв. проекти на 234 общини

Министерството на районното развиване и благоустройството ще финансира целево общините по справедливи критерии. За задачата посредством преструктуриране на бюджета на ведомството за 2022 година се обезпечават 418 млн. лева

11 плана на територията на област Варна ще получат общо 26,8 млн. лева финансиране по схемата, научи Moreto.net

234 общини ще получат финансиранe за 297 плана за пътища, улици и ВиК. Средствата ще доближат до над 6,4 млн. българи съгласно националната статистика,

Финалният лист с планове е формиран от специалистите в Министерство на регионалното развитие, които работиха дружно с специалистите от Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ). Класираните обекти са от всички подадени претенции от кметовете в Министерство на регионалното развитие от февруари насам и в Министерство на финансите в последните дни. Спазени са критериите плановете да обзет оптимален брой общини и население и да имат годна планова и техническа документи, в това число годно позволение за градеж. Отпадна условието за определен реализатор след процедури по Закона за публичните поръчки.

От понеделник Министерство на регионалното развитие ще изпрати писма до общините, които не са подали всички нужни документи и не са показали доказателства за плановете си като: цялостна планова и техническа информация за обектите, годни позволения за градеж, декларация за липса на двойно финансиране и други Документите ще бъдат събирани със съдействието на НСОРБ.

Общата стойност на всички планове в листата е над 827 млн. лева През тази година общините ще получат 50% от нужното финансиране за всеки обект. Това изискване бе контрактувано със сдружението на общините. Причината е, че за някои планове няма да има физическо време да бъдат приключени до края на 2022 година, защото локалните администрации занапред ще организират процедури по Закон за обществените поръчки.

В листата са включени единствено обекти, които по Закона за обществените финанси могат да бъдат финансирани от бюджета на Министерство на регионалното развитие.

„ Вярвам, че идващите държавни управления ще обезпечат последователност на нашата политика за целево финансиране на общините на конкурентен принцип по справедливи критерии. Това е първа стъпка към финансова децентрализация на българските общини. Прекратихме практиката да се раздават средства с Постановление на Министерски съвет без критерии или по политически пристрастия. Работихме в тясно съдействие с специалистите от НСРОБ и се надявам това да е модел за политика към локалната власт и отсега нататък “, разяснява вицепремиерът в оставка Гроздан Караджов.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР