Министерството на регионалното развитие и благоустройството подготвя критерии за финансиране

...
Министерството на регионалното развитие и благоустройството подготвя критерии за финансиране
Коментари Харесай

1,570 млрд. лв. са предвидени в Плана за възстановяване за саниране и сградна енергийна ефективност

Министерството на районното развиване и благоустройството приготвя критерии за финансиране на енергийна успеваемост. В Националния проект за възобновяване и резистентност за обществени, културни, спортни, търговски или промишлени здания са заложени 1.570 милиарда лева От тях 370 млн. лева са планувани за саниране на публични здания, а останалите 1,2 милиарда лева – за енергийна успеваемост на жилища.

Предвижда се всички общини в страната да имат достъп до ресурса по проекта, само че първо би трябвало да създадат „ инвентаризация “ на публичния сграден фонд, който се намира на тяхна територия. Предстои Министерство на регионалното развитие да създаде насоки за кандидатстване и критерии за приоритизиране на обектите. Финансиране ще могат да получат и държавни ведомства, чиито здания са отвън столицата.  

Новината бе обявена на среща на вицепремиера и министър на районното развиване Гроздан Караджов с представители на Националното съдружие на общините и на локални управляващи от страната. На нея бяха разисквани разпоредбите, по които ще се финансират общински благоустройствени планове със средства от бюджета на Министерство на регионалното развитие. След преструктурирането му 500 млн. лева ще бъдат ориентирани към ремонт на четвъртокласни пътища и ВиК планове в общини с население сред 2000 и 10 000 души. Условие за финансиране ще бъде съществуването на издадено позволение за градеж и приключени процедури по Закон за обществените поръчки за избор на реализатори.

Предложенията за ремонт на общински пътища все още надвишават 1 милиарда лева Тези, които считаме, че биха могли да бъдат финансирани, са разграничени на 5 съществени групи, разгласи осведоми заместник-министър Явор Пенчев и показа категоризацията, която Министерство на регионалното развитие е направило на получените планове.

Първата група включва 21 обекта с подготвени планове, издадено позволение за градеж и определен реализатор след извършена процедура по Закона за публичните поръчки. За част от тях има и настоящи количествено-стойностни сметки за общо към 20 млн. лева Ориентировъчната стойност на останалите е общо 50 млн. лева

88 обекта са обособени във втора група. За тях са налични планова подготвеност и позволение за градеж, само че нямат определени реализатори. Разделени са още веднъж на две подгрупи. 150 млн. лева без Данък добавена стойност е цената на тези с точни количествено-стойностни сметки, а останалите възлизат на към 70 млн. лева без Данък добавена стойност.

Третата група включва обекти, за които е належащо актуализиране на изтекли позволения за градеж. 107 млн. лева е цената на плановете, за които количествено-стойностните сметки са настоящи, а останалата част са за към 75 млн. лева

За 129 обекта, включени в четвърта група, има планова подготвеност, само че за тях към момента не са издадени нужните позволения за градеж. За други 31 обекта няма планова подготвеност или трасето не е част от одобрения лист на общинските пътища.

Предвижда се плановете да бъдат съфинансирани от общините. Размерът на техния дял следва да бъде конкретизиран.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР