„Министерството на регионалното развитие и благоустройството има за свои приоритети ...

„Министерството на регионалното развитие и благоустройството има за свои приоритети

Комитова: МРРБ има за свои приоритети подобряване на свързаността между Балканите и Европа

„ Министерството на районното развиване и благоустройството има за свои приоритети възстановяване на свързаността сред Балканите и Европа. Работим настойчиво по изграждането на паневропейския транспортен кулоар № 8, който е най-късата връзка сред Адриатика и Черно море. “

Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството Виолета Комитова на среща с Н.Пр. Джузепина Дзара – изключителен и пълномощен дипломат на Италианската република в България.

Посланик Дзара акцентира, че италианският бизнес демонстрира съществен интерес към инфраструктурни обекти в нашата страна, в т.ч пътни и жп планове, чието осъществяване е от значение за развиването на комерсиално – икономическите връзки сред България и Италия.

От необикновен интерес за италианската страна са големите пътни планове Автомагистрала „ Хемус “, Автомагистрала „ Струма “ и тунелът под Шипка, стана ясно на срещата, като стратегически за свързаността на България с останалите страни.

Министър Комитова срещна Н.Пр. Дзара с хода на строителството на автомагистрала „ Хемус “, като акцентира, че служебното държавно управление не престава всичко, което до в този момент е стартирано.

„ Реалните периоди за довеждане докрай на 51-километровата права сред Ябланица и Плевен е 2024-та година “, изясни министърът и добави, че продължението след Плевен е в развой на отчуждителни процедури и управлението на Министерство на регионалното развитие и благоустро поставя старания да ги форсира, с цел да може да започна действително строителство през 2022-ра година.

Друг предпочитан обект за страната ни е изграждането на тунела под Шипка, стана ясно от думите на Комитова, като за задачата е извършена социална поръчка, има определен реализатор, само че няма подписан контракт, защото няма обезпечено финансиране.

„ Нашата цел е да създадем транспортна инфраструктура по направление север – юг на картата на Европа, която да свърже Черно море с Адриатическо, Средиземно и Балтийско море “, изясни проектант Комитова. Именно такива връзки са тунелът под Шипка, който се съединява с пътя Велико Търново – Русе, моста при Русе, на юг до Егейско море и планът на автомагистрала „ Черно море “.

Залагаме доста и на нашето трансгранично съдействие през стратегията „ Интеррег Средиземно море “, в следващия програмен срок, в която България ще бъде сътрудник с още 13 страни, стана ясно на срещата.

На диалога участваха и заместител – министрите на районното развиване и благоустройството Иван Шишков и Валентин Граматиков, началникът на политическия кабинет на министъра на районното развиване и благоустройството Цветелина Лазарова.

Източник: fakti.bg