Министерството на регионалното развитие и благоустройството има готовност да стартира

...
Министерството на регионалното развитие и благоустройството има готовност да стартира
Коментари Харесай

Управляващите подготвят рестарт на програмата за саниране

Министерството на районното развиване и благоустройството има подготвеност да започва идващ стадий на Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания с пилотен план за възобновяване на още 1951 здания, за които са подадени документи в Българската банка за развиване в периода за кандидатстване, само че за тях не е достигнало финансирането. Това обаче би трябвало да стане въз основата на необятен публичен и политически консенсус, като главното е обезпечаването на финансов запас, заяви министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова по време на парламентарния надзор през днешния ден.

Становището и предлагането на Министерство на регионалното развитие ще бъде осъществяването на главните енергоспестяващи ограничения да е при 100% безплатна финансова помощ от страната, по този начин както е стартирала програмата и при изискванията, при които всички притежатели в здания - етажна благосъстоятелност са подали документи.

„ Нашият фокус при осъществяването на този стадий ще бъде усилване на ролята на общините и на отговорността на притежателите, по-добър надзор и връзка при осъществяване на ограниченията, както и уточнение на обсега за допустимостта на дейностите “, изясни министърът. Тя акцентира, че това са ограничения и промени в програмата, които министерството ще предприеме след изработен обширен разбор на изпълнените към този момент действия по първия стадий.

Следващият стадий в подобряването на енергийната успеваемост на жилищния фонд е да бъде отворен спор за нова стратегия, за която към този момент да бъде разисквано въвеждането на самоучастие на всички притежатели.

До в този момент в границите на Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания има подписани контракти за целево финансиране на 2022 здания. Към 29.05.2020 година поддържаните в Министерство на регионалното развитие регистри регистрират, че са актуализирани и въведени в употреба 1876 здания, като остават да се обновят 146 броя, намиращи се на територията на 15 общини.

Националната стратегия за саниране стартира през 2015 година, в навечерието на тогавашните локални избори, като за нея бяха планувани 1 милиарда лева от държавния бюджет. Две години по-късно бюджетът отпусна още 1 милиарда лева за дотъкмяване на започнатите действия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР