Министерството на регионалното развитие и благоустройство ще разполага с около

...
Министерството на регионалното развитие и благоустройство ще разполага с около
Коментари Харесай

Ще подобряват ВиК мрежата у нас с около 600 млн. лева

Министерството на районното развиване и благоустройство ще разполага с към 600 млн. лева безплатни средства за възстановяване на водната инфраструктура в страната по Плана за възобновяване и резистентност , оповестиха от ведосмството. 

Освен това днес по време на среща с кмета на София Йорданка Фандъкова, министърът на районното развиване и благоустройството арх. Виолета Комитова съобщи, че ще направи предложение пред Министерски съвет планът на Столична община за създаване, доизграждане и реорганизация на водоснабдителни и канализационни мрежи и пречиствателни станции за отпадъчни води в обитаеми места сред 2 и 10 хиляди еквивалент поданици да бъде включен за финансиране в Плана за възобновяване и резистентност.

По предложение на министър Комитова за премахване на забележките и внасяне на поправения план в проекта ще работят взаимно специалисти от Министерството на районното развиване и благоустройството, Столична община и Български ВиК холдинг ЕАД.

" Проектите са значими за хората в дребните обитаеми места, които от години чакат създаване на канализационни и водопроводни системи. Но е значимо ние също да подадем планове в проекта, които да бъдат утвърдени и финансирани, а не връщани ", акцентира министър Комитова. Тя добави, че при встъпването си на поста служебното държавно управление е заварило четири ремонти по проекта след забележки от страна на Европейска комисия. В момента се отстраняват установените недостатъци, и се оферират работещи планове, съобразени с условията на Плана за възобновяване и резистентност, " зелената договорка " и разпоредбите на Комисията. 

Комитова осведоми, че страната ни има опция да внесе повече планове по проекта, които, в случай че са положителни и дават отговор на всички условия, могат да бъдат финансирани. Така ще се подсигурява, че имаме задоволителна планова подготвеност и, в случай че един план бъде отритнат, ще се финансира  различен.

Тя подсети, че потребностите в бранш ВиК са за няколко десетки милиарда лв. и в доста райони на страната трябват незабавни ограничения.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР