Министерството на правосъдието в САЩ ще заведе антитръстов иск срещу

...
Министерството на правосъдието в САЩ ще заведе антитръстов иск срещу
Коментари Харесай

САЩ искат да съдят Гугъл


Министерството на правораздаването в Съединени американски щати ще заведе антитръстов иск против Алфабет Инк, компанията, която притежава Гугъл, съобщи Ройтерс. Според обвиняването, компанията е нарушила закона, защото е употребила пазарното си преимущество, с цел да отблъсне съперниците и да резервира челните позиции на личната си търсачка, с цел да продава повече реклами.

Съдебният развой, към който се причислиха 11 щата, е най-голямото антитръстово дело, сравнимо с делото против Майкрософт, заведено през 1998 г. 

В обвиняването се споделя още, че в случай че не се стигне до правосъдно решение " Google ще продължи да извършва тактиката си, осакатявайки конкурентния развой, като понижава потребителския избор и затруднява нововъведенията ”. Също по този начин се твърди, че Google не е постигнал триумфа си с помощта на качеството на резултатите от потребителските търсения, а вместо това го е " купил ", плащайки на производителите на мобилни устройства.

Ройтерс припомня, че това се случва малко преди президентските избори в Съединени американски щати и евентуално казусът е обвързван с обещанието на Тръмп да принуди някои компании да дават отговор за това, че заглушават консервативните гласове. Републиканците постоянно се оплакват, че обществените медии, в това число Google, редуцират разпространяването на консервативни гледни точки в техните платформи. 

Преди повече от година Министерството на правораздаването в Съединени американски щати и Федералната комерсиална комисия започнаха антитръстови следствия на четири огромни компании - Амазон, Епъл, Facebook и Google. Щатски основни прокурори също започнаха следствия сещу Facebook и Google.

Това обаче надалеч не е първото дело, заведено против компанията. През 2017 година Европейски Съюз санкции Google с 2,6 милиарда $ за това, че промотира онлайн услугите си за извършване на покупки по отношение на тези на конкурентни сайтове; с 4,9 милиарда за това, че блокира конкуренти в операционната система Андроид и през 2019 година  с 1,7 милиарда $ за това, че възпрепятства уебсайтове да употребяват съперници на Google за намиране на рекламодатели.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР