Министерството на правосъдието предостави разбивка за увеличение на заплащането на

...
Министерството на правосъдието предостави разбивка за увеличение на заплащането на
Коментари Харесай

Вдигат заплатите с 300 лева месечно на служителите в затворите

Министерството на правораздаването даде разбивка за нарастване на заплащането на чиновниците в системите на пандизите и охранителната активност с 300 лева месечно, считано от 1 юли 2022 година

Това Министерство на правосъдието прави във връзка със декларираното неодобрение от разминавания по актуализацията на заплатите и на тази база - готовността за митинги в системата на Главна дирекция " Изпълнение на наказванията " (ГДИН) и Главна дирекция " Охрана " (ГДО).

От министерството разясняват, че с Постановление на Министерски съвет № 177 от 14 юли 2022 година са предоставени спомагателни разноски за личен състав за годината в размер на 10 968 000 лева Това съставлява нарастване на разноските за личен състав с 300 лева месечно за всеки чиновник в ГДИН и ГДО от горепосочената дата.

Увеличението на разноските за личен състав от 300 лева на чиновник месечно има следните съставни елементи, означават от Министерството на правораздаването:

125 лева - нарастване на главното заплащане на всеки чиновник със 125 лева, месечно;
43,75 лева - нарастване на спомагателното заплащане за клас прослужено време приблизително 35% върху 125 лева, което съставлява нарастване с 43,75 лева на чиновник, месечно. Съгласно член 178, алинея 1, т. 1 от ЗМВР спомагателното заплащане за прослужено време на чиновниците в ГДИН и ГДО е в размер на 2 % за всяка прослужена година, само че не повече от 40%.;
4 лева - нарастване за други спомагателни хонорари обвързани с главната заплата, в това число ексклузивен труд, работа на публични празници, компенсации по ЗМВР - приблизително в размер на 4 лева месечно на служител;
127,25 лева - нарастване на разноските за наложителни осигурителни вноски от шеф в размер на 74 % от увеличеното заплащане, в това число и доп. заплащания по т.2, 3 и 4 или 74% от 172,75 лева (125+43,75+4), което съставлява 127,25 лева

Преди няколко дни ръководителят на Синдиката на чиновниците в пандизите в България (ССЗБ) Ясен Тодоров сподели след среща на представители на организацията с министъра на правораздаването в оставка Надежда Йорданова, че " общо взето, сме излъгани ".

Тодоров напомни, че в обществено изявление преди седмица министър Йорданова оповестила, че по предварителни планове плануваното нарастване на заплатите ще бъде 300 лв., а по думите му се оказва, че то ще бъде 125 лв. за всички чиновници.

" За някои длъжности нарастването е 10%, а за други - 6-7% ", разясни Тодоров и добави, че сумата е равна за всички, само че процентното нарастване е друго, съгласно заеманата служба и сегашно заплащане. По думите му обяснението било, че от Министерството на финансите са отпуснали към 10 млн. лв. за заплати, макар поисканите близо 30 млн. лв. от министерството.

" За нас, нашият шеф ни е предал. Ние имахме претенции, отправени към него, той е поел ангажимент да ни издейства нарастването ", сподели на Тодоров пред Българска телеграфна агенция.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР