Министерството на правосъдието предлага пълна електронизация на заповедните производства. Целта

...
Министерството на правосъдието предлага пълна електронизация на заповедните производства. Целта
Коментари Харесай

МП предлага проверката дали вземанията се оспорват от длъжника да става по електронен път -

Министерството на правораздаването предлага цялостна електронизация на заповедните производства. Целта на заповедното произвеждане е да ревизира дали взиманията се оспорват от длъжника.

Днес измененията бяха оповестени за публично разискване.

Предлаганите промени и допълнения в Гражданския процесуален кодекс вкарват електронната форма като предписание при воденето на заповедното произвеждане. По този метод то се форсира и става по-ефективно.

Уеднаквява се и времето за разглеждане на заявки за издаване на заповеди за осъществяване на територията на цялата страна. Това е допустимо, тъй като въвеждането на централизирано систематизиране на заповедните каузи сред районни съдии от цялата страна и тяхното следващо разглеждане е неприсъствено и не допуска осъществяване на правосъдни съвещания. Също по този начин е допустимо провеждането на заповедното произвеждане да бъде напълно отдалечено, като не се постанова съдията физически да се намира в региона по непрекъснат адрес или седалище на длъжника.

С измененията ще се понижи времето и потребления човешки запаси при подаването, обработването и произнасянето по заявки за издаване на заповеди за осъществяване, както и при изпращането на известия, изясняват още от Министерство на правосъдието.

Създава се опция за подаване на заявки, осъществяване на информации, известия и приемане на правосъдни актове напълно по електронен път, което облекчава достъпа и улеснява жителите и бизнеса при практикуване на правата им като страни в заповедното произвеждане.

Предвижда се законът да влезе в действие от 1 януари 2023 година, като до тогава е належащо да бъде построен модул към Единната осведомителна система на съдилищата, което ще бъде изпълнено от Висшия правосъден съвет.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР