Министерството на правосъдието е ангажирано активно с укрепване на капацитета

...
Министерството на правосъдието е ангажирано активно с укрепване на капацитета
Коментари Харесай

Безплатна правна помощ от правосъдното министерство

Министерството на правораздаването е ангажирано интензивно с подсилване на потенциала на Националното бюро за правна помощ (НБПП) в посока разширение на кръга от лица, които имат достъп до безвъзмездна правна помощ и възстановяване на качеството на даването й.

Това съобщи заместник-министърът на правораздаването Евгени Стоянов през днешния ден на кръгла маса, отдадена на разискването на Стандартите за качество в работата на юристите в досъдебната фаза на наказателните производства в България.

Събитието, в което присъединяване взеха проф. Алън Патерсън, ръководител на Международната група по правна помощ и Питър ван ден Бигелар, изпълнителен шеф на Холандската комисия за правна помощ, Елена Чернева–Маркова, ръководител на НБПП и Иванка Иванова, шеф на Правната стратегия на Институт Отворено общество, означи заключителната част по план „ Подобряване на достъпа до правна помощ в досъдебната фаза на наказателните производства в България “.

Проектът е финансиран по Програма Правосъдие 2014 – 2020 година на Европейския съюз и се реализиран взаимно от НБПП и Институт Отворено общество – София, с присъединяване на Борда за правна помощ на Холандия като асоцииран сътрудник.

Зам.-министър Стоянов подчертава, че в България е налице добра процедура от последните години вследствие на сполучливото партньорство на НБПП, Институт Отворено общество и Съвета на Европа. Като образец той уточни въвеждането на две пилотни услуги - народен телефон за първична правна помощ и районни центрове за консултиране към адвокатските колегии, финансирани от Норвежкия финансов механизъм.

„ Към сегашния миг интензивно работят националният телефон за правна помощ към НБПП и единадесет районни центъра за консултиране към адвокатски колегии в страната. Дейността на центровете се управлява взаимно сред Националното бюро за правна помощ и съответните адвокатски колегии. Основната задача на тези нови форми за даване на правна помощ е тя да се приближи оптимално до жителите, които имат най огромна потребност от нея “, сподели зам.-министър Стоянов.

По думите му е основана нова система за организация, ръководство и надзор на правната помощ, съобразена с европейските стандарти. Въведена е и процедура по допускане на правна помощ, установяване и назначение на служебни юристи, процедура по отчетност и надзор на предоставената правна помощ, доста е съкратен срокът за погашение на възнагражденията на юристите и е реализирано по-равномерно систематизиране на работата сред тях, а от там и по-добри гаранции за еднакъв достъп до правораздаване за българските жители.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР