Министерството на правосъдието даде своя принос в мистерията около т.нар.

...
Министерството на правосъдието даде своя принос в мистерията около т.нар.
Коментари Харесай

Министерство на правосъдието не подкрепя скандалния закон на Асен Василев

Министерството на правораздаването даде своя принос в мистерията към така наречен " Закон на Асен Василев за националната сигурност ". В петък (27 май) от ведомството на Надежда Йорданова осведомиха, че не може да поддържат публикувания в медиите вид на така наречен български проектозакон " Магнитски ", тъй като е в несъгласие с Конституцията и европейското законодателство.

В същото време от министерството оповестиха, че експертна група във ведомството изготвя план на Закон за ограничения за предварителна защита и отбрана на националната сигурност от похищения, свързани с заплаха за икономическата и финансовата сигурност на страната, само че тя още не е завършила работата си. В нея вземат участие специалисти от Министерството на финансите, на външните работи, Българската национална банка, Националната организация за приходите и представители на университетските среди.

Заместник- правосъдният министър Борислав Ганчев посочи, че специалисти на няколко институции и на университетските среди работят по Закон за ограничения за предварителна защита и отбрана на националната сигурност от похищения, свързани с заплаха за икономическата и финансовата сигурност на страната. 

" Опасност възможна за националната сигурност от избрани дейности на избрани лица - това в действителност е задачата. Възможно е да е обвързвано и със закона " Магнитски ", въпросът е дали това по някакъв метод подкопава и заплашва националната сигурност ", изясни той.

Работната група е уверена във значимостта от такава регулация, само че при сходство с българския и европейския правов ред, осведомят от правосъдното ведомство и твърдят, че незабавно откакто законопроектът бъде подготвен, той ще бъде разгласен по съответния законоустановен метод. Работата по проектозакона продължава, съобщи Ганчев.

По отношение на публикувания през вчерашния ден в медиите текст на законопроект Министерство на правораздаването разяснява, че в него има несъответствия и очевидни несъгласия с Конституцията, с  актовете на Европейския съюз и с Европейската спогодба за отбрана правата на индивида, заради което не може да бъде подсилен в този му тип от Министерство на правораздаването.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР