Министерството на отбраната ще покани още фирми за оферти по

...
Министерството на отбраната ще покани още фирми за оферти по
Коментари Харесай

Нови варианти за изтребител на ВВС: Израелски Ф-16 и Ф-18 от САЩ

Министерството на защитата ще предложения още компании за предложения по плана за новите изтребители, разгласи в Пловдив военният министър Красимир Каракачанов.

В конкуренцията досега участваха чисто новите шведски „ Грипен ”, „ Еврофайтър ” втора употреба от Италия и Ф-16, употребявани преди този момент поредно от Съединени американски щати и Португалия.

„ Ще поканим освен тези трите компании, които са взели участие до момента. Имаме писмо и от Боинг (производител на многоцелевия изтребител Ф-18), имаме и други оферти ”, съобщи министър Каракачанов. Той уточни, че от Хърватия са закупили съвсем цяла ескадрила от Израел (всъщност договорката към момента не е финализирана - б.р.), тъй че, ще бъдат поискани предложения и от тях: „ Техните самолети са по-нови от тези, които ни предлагаха до момента ”, сподели още военният министър, заяви БТВ.

Става дума за Ф-16С/Д Блок 30, които са доста по-съвременни от португалските.

По думите му, в случай че до края на април процедурата мине през Народното събрание, по-късно ще стартират да се пускат предложения към компании, които биха могли да ни доставят изтребители.

Според министъра в това време би трябвало да се поддържа наличната сега техника: „ Ремонтът на МИГ-овете ще излезе по-евтино, ще сключим контракт с производителя ”. Преди дни МО изрази подготвеност да подписа многомилионен контракт с РСК МиГ за поддръжката на нашите МиГ-29 за идващите 4 години. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР