Министерството на отбраната ще покани още фирми за оферти по

...
Министерството на отбраната ще покани още фирми за оферти по
Коментари Харесай

МО включва още фирми в надпреварата за новите изтребители

Министерството на защитата ще предложения още компании за предложения по плана за новите изтребители. Това разгласи в Пловдив военният министър Красимир Каракачанов.

В конкуренцията досега участваха чисто новите шведски „ Грипен”, „ Еврофайтър” втора употреба от Италия и Ф-16, употребявани преди този момент поредно от Съединени американски щати и Португалия, осведоми bTV.

„ Ще поканим освен тези трите компании, които са взели участие до момента. Имаме писмо и от Боинг (производител на многоцелевия изтребител Ф-18), имаме и други предложения”, съобщи министър Каракачанов.

Той уточни, че от Хърватия са закупили съвсем цяла ескадрила от Израел (всъщност договорката към момента не е финализирана - б.р.), тъй че, ще бъдат поискани предложения и от тях: „ Техните самолети са по-нови от тези, които ни предлагаха досега”.

По думите му, в случай че до края на април процедурата мине през Народното събрание, по-късно ще стартират да се пускат предложения към компании, които биха могли да ни доставят изтребители.

Според министъра в това време би трябвало да се поддържа наличната сега техника: „ Ремонтът на миговете ще излезе по-евтино, ще сключим контракт с производителя”. Преди дни МО подписа многомилионен контракт с РСК МиГ за поддръжката на нашите МиГ-29 за идващите няколко години.

Плановете на ръководещите са нашите Военновъздушни сили да имат нови изтребители към 2023 година Процедурата по придобиването им обаче забуксува. Години наред се смяташе, че ще бъде взето политическо решение в интерес на Ф-16, само че в края на служебния кабинет „ Герджиков” излезе експертен разбор в интерес на „ Грипен”. След връщането на ГЕРБ на власт обаче състезанието на процедура беше върнат в начална фаза на фона на взаимни обвинявания в лобизъм сред ръководещите и президента Румен Радев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР