Министерството на отбраната подписа договор за купуване на нови бойни

...
Министерството на отбраната подписа договор за купуване на нови бойни
Коментари Харесай

Каракачанов подписа договор с българска фирма за купуване на нови бойни машини

Министерството на защитата подписа контракт за пазаруване на нови бойни машини за Силите за специфични интервенции. Договорът е с българската компания " Самел-90 " АД и е на стойност 50 милиона лв. за идващите три години, сподели министърът на защитата Красимир Каракачанов.

" Това дело е патриотично. Не единствено покачваме качествата на нашите Специални сили, само че с парите на българския поданик подкрепяме българската стопанска система, по този начин, че да не изтичат някъде в чужбина, а на България да се гледа като на колониална страна, която е длъжна единствено да купува извън ", акцентира още министър Красимир Каракачанов.

Преди по-малко от месец, министър председателят Бойко Борисов посети базата за произвеждане на военно съоръжение в Самоков и се срещна с управлението ѝ. Компанията извършва поръчки за Бахрейн, Израел и Саудитска Арабия, както и даже за китайската войска.

Наскоро Министерството на защитата подписа и с немска компания контракт за придобиване на два многофункционални патрулни кораба на стойност към 1 милиард лв..

" Преди близо четири години това политическо и военно управление си беше сложило амбициозната цел огромна част от нашите въоръжени сили да се модернизират или най-малко - да стартира необратим развой на рационализация и превъоръжаване. Още в самото начало наша философия и идея беше да включим българската промишленост в това начинание. Нормалната логичност и философия е да се развиват качества в България. Това ни обезпечава и един много по-изгоден цикъл на поддръжка и ремонт на техниката, която придобиваме ", уточни още министър Каракачанов.

Той призна, че първоначално е бил песимистичен доколко българска компания може да направи сходно съществено произведение.

" Вече съм оптимист освен за Специалните сили, а и за вероятностите за Специалните сили във флота, и за Сухопътните войски. Надявам се този контракт да бъде взаимноизгоден освен за Въоръжените сили на Република България, а и за българската промишленост. Да и даде опция да натрупа самочувствие, че може да извършва задания, каквито досега се смяташе, че могат да бъдат изпълнявани единствено от непознати компании ", сподели още министърът на защитата.

Министър Красимир Каракачанов изрази вяра идващите министри на защитата да продължат сходна политика, с цел да може с доста по-разумни средства да се реализират качества и изгоди за българското общество.

" В последните 30 години такова нещо не се е случвало ", сподели изпълнителният шеф на компания " Самел - 90 " АД Петър Георгиев.

" В момента предлагаме наши артикули в към 30 страни по света, само че това е първото нещо, което от близо 15 години, ще предложим на Българската войска ", акцентира изпълнителният шеф на компанията. Той благодари за доверието на командването на Силите за специфични интервенции, и на Министерството на защитата. " Ще продължим да развиваме своята активност в посока да можем да участваме в някои други планове, в това число и на Сухопътните войски, и да продължаваме да потвърждаваме, че българската отбранителна промишленост има своето място ", уточни още Петър Георгиев.

" Това е исторически миг за Силите за специфични интервенции ", съобщи и генерал-майор Явор Матеев, пълководец на Съвместното командване на специфичните интервенции.

" За първи път ние, в нашата история, имаме сходен контракт, с подобен мащаб, и с такова бъдещо значение за оперативните качества на Специалните сили и за осъществяване на нашите съществени отговорности по националния проект за противопоставяне на тероризма ", акцентира генерал-майор Явор Матеев.

По думите му - договорът е извънредно значим, реализиран след доста старания от всички страни, като в границите на преговорния развой са контрактувани най-хубавите вероятни условия. Той показа и някои съществени моменти от преговорния развой: " Решението на Министерски съвет от 18 ноември 2020 година беше за " главен интерес " и даде опция на Министерството на защитата непосредствено да договаря изискванията. Работна група, назначена от министъра на защитата, на която бях началник, съумя доста да усили броя на машините от това, което имахме като предварителни параметри. За това благодаря за професионализма на компания " Самел ": Не единствено ние показахме еластичност и безусловно изцедихме всички благоприятни условия в границите на бюджета, с цел да реализираме най-хубавото за нас, а и компанията направи обилни отстъпки и употребява свои запаси (базирайки се на това, че фактически за първи път имат сходен контракт с Българската армия) ", уточни военачалник Матеев.

Параметри на контракта

Договорът е за придобиване на 98 машини от 10 вида с друго предопределение и е на стойност 49 998 000 лв.. Срокът за осъществяване е не по-дълъг от 3 години. Гаранционният интервал е 5 години, в границите на който цялата поддръжка и промяната на консумативите се поема от компанията.

Договорено е и построяването и оборудването на механически център за ремонтни действия, който ще бъде щатно обезпечен с разширението на логистичния батальон на Силите за специфични интервенции. Техническият център ще бъде в Пловдив, където са главната част от формированията на Специалните сили. Той ще бъде на 100 % оборудван от компанията с инсталация, техника, уреди и машини и там ще може да се извършват всички леки поправки.

Първите бойни машини би трябвало да дойдат в средата на идната година.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР