Министерството на отбраната на Украйна обяви провеждането на учебен лагер

...
Министерството на отбраната на Украйна обяви провеждането на учебен лагер
Коментари Харесай

Хартиени войски. Какво е сегашното състояние на украинските части за териториална отбрана?

Министерството на защитата на Украйна разгласи провеждането на образователен лагер за подразделенията на териториалната защита в южните региони, заяви украинското издание „ Страна ”. Основните цели на подготвителния лагер се назовават възстановяване на уменията и качествата на командирите и щабовете в ръководството на подразделения, както и възстановяване на уменията на военнослужещите при осъществяване на задания в действителни условия.
Съобщението е оповестено във Фейсбук на 6 април и е обвързвано както с изострянето на обстановката в Донбас, по този начин и с концентрацията на съветски войски по границите на Украйна.
Напоследък доста се приказва за териториална защита. Голямо внимание му се обръща във военната теория на Украйна, а в края на предходната година даже беше разискван интензивно специфичен законопроект.
На доктрина терористичната защита би трябвало да се реализира бързо от мобилизиран запас на въоръжените сили на Украйна при положение на война и да води дейни бойни дейности в техните райони при положение на вражеско настъпление.
" Страна " беседва с представители на териториалните поделения и схваща какво в действителност съставляват подразделенията на териториалната защита на Украйна.
Отбранителните батальони са основани през 2014 година - малко след експлоадирането на войната в Донбас. Тогава украинската войска беше изцяло неподготвена за война, което се прояви в първите стадии на АТО (антитерористична операция). Следователно териториалните батальони (тербати) в началото се възприемаха като спомагателна мощ, предопределена да запълни пропуските в отбраната на стратегическите обекти в тила.
Първоначално се възнамерява основаването на 27 батальона - по един във всеки район. Също по този начин в Генералния щаб има концепция за образуването на тербати от доброволци, подготвени да бъдат въоръжени, ако войната се популяризира от Донбас в останалата част от Украйна. След малко време обаче украинските генерали и държавното управление осъзнават, че няма да е допустимо да се образуват доброволци от тербатите. Повечето от идеологически стимулираните бойци отиват при добробатите (доброволчески батальони), а доста „ деятели на Майдан ” избират да „ се бият ” в тила с бизнесмени, които са подготвени да платят за успокоение.
Следователно по-голямата част от батальоните за терзащита започнаха да бъдат обезпечени с мобилизирани жители.
 Разузнаването доставило на Кремъл скришен проект на Киев за нахлуване на Донбас? Разузнаването доставило на Кремъл скришен проект на Киев за нахлуване на Донбас?
От Украйна идва извънредно спорна информация за допустима изненадваща офанзива на украинските въоръжени сили против ДНР/ЛНР. От няк...
Също по този начин скоро батальоните на териториалната защита стартират да запушват дупки в АТО, защото има изострен дефицит на бойци в бойните елементи на Въоръжените сили на Украйна на фронта.
Практиката за потребление на батальони във военни дейности обаче се оказва, да кажем, двусмислена. Историята на тербат „ Прикарпатия “, образуван в Ивано-Франковск, гърми из цялата страна. Той просто избяга от позициите си при започване на офанзивата на врага край Иловайск, оголвайки тила на украинската група сили. „ Прикарпатци “ е спрян чак в региона на Кировоград.
„ Седим в хеликоптер - командирът на Сухопътните войски, аз и първият ми заместител - летим до Кировоград, Знаменка. Оставяме хеликоптера в полето, отиваме към група бойци. Те блокираха пътя - позор ме е да кажа по какъв начин изглеждаха,като китайска квантунска войска: един пийнал, необут, въоръжен до зъби, с военен комплект гранати на колана, насочи РПГ към хеликоптера и старши лейтенант Прочук, към който предявихме съмнения и даде команда за пукотевица ” - споделя през есента на 2014 година тогавашният основен боен прокурор Анатолий Матиос.
Впоследствие в разнообразни публични отчети за аргументите за провалянето на украинските войски край Иловайск съвсем главната отговорност бе стоварена на „ Прикарпатия “. И при започване на 2015 година батальонът беше разформирован.
Центрове за набиране на резервисти
 След 5-7 дни боеве съветският боец ще си измие ботушите в Днепър След 5-7 дни боеве съветският боец ще си измие ботушите в Днепър
Украйна, която възнамерява да се бие с Русия, не може да завоюва войната. Такива са изводите на изданието The National Interest, след извър...
Тербатите също са взели участие в борбите край Дебалцево при започване на 2015 година, само че тогава министерството и Генералният щаб са намерили за несвоевременно да ги употребяват на фронта. Батальоните за териториална защита са изтеглени от АТО.
Сега тербатите са кадрови центрове за образование на резервисти, които минават годишно образование. Тоест инструктори - офицери и сержанти - непрекъснато служат като част от непрекъснатия личен състав на тербатите. При тербатите събирането на резервисти е сложено на конвейер, който доставя партиди за интервал от две седмици до месец. Освен това резервистите не са единствено частни лица. Сред тях има доста офицери от запаса. Основната задача на инструкторите е да образоват резервистите по военни специалности, които са нужни за стандартните мотопехотни елементи.
Източници на " Страна " в Генералния щаб декларират, че теоретично в батальоните за териториална защита могат да бъдат сложени под оръжие до 90 хиляди души. Между другото, районните военно-регистрационни бюра, които в този момент се назовават " центрове за вербовка ", дават отговор за образуването на батальоните за териториална защита. Според наредбите за териториалните сили за защита те би трябвало да бъдат снабдени с цивилни доброволци: офицери, сержанти и аварийни бойци. От последните се изисква понякога да минават през подготвителни лагери, а освен през просветителни.
Тоест по заповед резервистите би трябвало да са подготвени когато и да е, при повикване от военната регистрация, да се явят в батальона, към който са назначени. И да служат там, където е подредено, като охраняват стратегически обекти в тила и укрепват граничните войски.
Но на процедура това не е напълно по този начин. Инструкторът в териториалната отбранителна единица в Одеска област Владимир К. декларира, че е на практика невероятно да се събере пълностоен батальон при положение на война.
 Русия не има вяра на никого! Русия не има вяра на никого!
В отношението на Съединени американски щати и ненапълно на Европейски Съюз към Русия постоянно прозира преднамереност с основани обвинявания без доказателства. Коронният номер е...
„ Списъците на персоналния състав в нашия батальон са напълно попълнени. Но това е доктрина. Всъщност е доста мъчно да се повикат резервисти даже за преквалификация. Тоест в листата има съвсем петстотин резервисти и те постоянно минават през подготвителни лагери. Но в действителност има доста малко искащи да преминат през подготвителния лагер. Един има ковид и той носи документ, другият има някаква друга причина. Третият просто не дава отговор на телефонни позвънявания или даже просто блокира номерата на военната регистрация. Но във военно-регистрационните служби има проект за прекосяване на образователни сесии за резервисти на военните елементи. Следователно военните регистрационни служби са сложни. Същите резервисти вървят на подготвителни лагери три или четири пъти годишно. Наричаме такива хора „ планинци ". Като Дънкан Маклауд, безконечни бойци. Понякога ги назоваваме „ партизани " по остарелия метод. За работа им се заплаща междинна заплата. Такива " партизани " просто се вършат на подготвени. Има, несъмнено, изключения, само че те нормално не въздействат на времето “ - споделя офицер от териториалната защита.
Офицерът от бригадата за териториална защита в региона на Николаев Ю. е сигурен, че неговото поделение съществува единствено в отчетите на военните регистрационни служби.
" Отделите за териториална защита са " хартиени " войски. Никой от цивилните не желае да обикаля полигона с картечница. Излизаме от обстановката единствено за сметка на идеологически резервисти, които към този момент са воювали. Но има доста малко даже и измежду тях, които споделят, че към този момент са се отказали. Например, аз съм вписан във вашия запас - и това е задоволително. И няма да ви е задоволително, с цел да ги съберете, нашите елементи остават леко въоръжени спомагателни елементи, които са предопределени единствено за отбрана на тилови уреди. Те към момента са несъответствуващи за война. На първо място, образователни центрове за бойна подготовка. Ако избухне война, тогава единствено тези, които към този момент са воювали в АТО ще се причислят към редиците на териториалната защита. Генералният щаб и командването на териториалната защита, несъмнено, мислят по друг метод. Докладите за прекосяването на подготвителния лагер включват стотици и хиляди бойци. Но това е небивалица на бюрократи от военните регистрационни бюра " - оплаква се военният.
Впрочем снабдяването на силите за териториална защита към момента е доста нищожно. Офицерите от териториалните бригади и батальони споделят, че техните елементи са снабдени с неизправна техника. И даже стрелковото оръжие явно носи следи от повреди и поправки.
Превод: Ганчо Каменарски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР