Министерството на отбраната има възможност да предостави три или четири

...
Министерството на отбраната има възможност да предостави три или четири
Коментари Харесай

Каракачанов е готов да предостави 3-4 хеликоптера за медицински цели

Министерството на защитата има опция да даде три или четири хеликоптера "Кугър " за медицински цели. Това разгласи военният министър Красимир Каракачанов. По думите му обаче от Министерството на здравеопазването би трябвало да преценяват дали те ще им свършат работа, както и дали цената за преоборудването на хеликоптерите е преференциална, или е по-добре напряко да се купят нови летателни машини.

"Ние сме заявили нашата подготвеност. Армията има три задачи. Първата е отбраната на териториалната целокупност на България. Втората са съюзническите задължения и третата е в помощ на популацията. Така че сме подготвени да осъществим и тази трета задача и я изпълняваме постоянно ", сподели Каракачанов пред БиТиВи.

Единствено България от всички страни-членки на Европейския съюз не разполага с медицински хеликоптер. Миналата година властта даде обещание, че с 20 млн. лева по оперативна стратегия "Региони в напредък " ще бъдат закупени два медицински хеликоптера, срокът на осъществяването на плана обаче е дълъг - до 36 месеца. А през декември депутатите отхвърлиха предлагането на Българска социалистическа партия да се закупят два медицински хеликоптера на стойност 25 млн. лева със средства от държавния бюджет за 2021 година

Липсата на медицински хеликоптери още веднъж стана гореща тематика след произшествия с две групи туристи в Стара планина. Спасителни екипи организираха огромна акция в продължение на над 8 часа, при която бяха избавени четирима туристи.

Каракачанов разяснява и идната дата за парламентарните избори. Според него президентът първо е трябвало да направи съвещания с парламентарно показаните сили и по-късно да афишира дата.

"Трябва да се избере най-подходящото време, в което хората хем да могат да гласоподават, без да се тормозят, че могат да се заразят, хем да се обезпечи сигурността на хората, които вземат участие в изборния развой ", счита министърът на защитата и ръководител на Вътрешна македонска революционна организация.

На въпрос допустима ли е коалиция сред Вътрешна македонска революционна организация и ГЕРБ за идните избори, той отговори, че към момента не е обсъждано сходно нещо.

По мотив апелите да не се отделят толкоз доста средства от Бюджет 2021 за защита Каракачанов съобщи, че сега няма страна в света, която да е понижила разноските си за защита. "Тези, които го приказват в Народното събрание или отвън него, просто са едни обикновени популисти ", счита той.

По мотив договарянията за присъединението на Северна Македония към Европейския съюз, министърът уточни, че в случай че в Скопие "продължават да се държат като наставник на България, още дълго време ще си почакат. "
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР