Министерството на отбраната е готово да изпрати 1050 военни и

...
Министерството на отбраната е готово да изпрати 1050 военни и
Коментари Харесай

Армията е готова да прати 1050 военни за справяне с мигрантската вълна |

Министерството на защитата е готово да изпрати 1050 военни и техника по границата за справяне с възможна мигрантска вълна, разгласи служебният министър Георги Панайотов пред бТВ. 

Той заяви, че центровете за бежанци към момента имат потенциал, само че се запълват бързо. Данните са били предоставени на вчерашното съвещание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента. Панайотов позволи, че в случай че бежанската вълна ескалира, може да се наложи отваряне на нови центрове, само че това към момента не се е случило.

" Министерството на защитата и въоръжените сили могат да вземат участие в защита на държавната граница. Имаме създадени проекти за противопоставяне на мигрантска вълна, както по продължение на границата с Турция, по този начин и по протежение на границата с Гърция ", увери министърът.

По думите му въпросните проекти са били прегледани този месец, с цел да се провери готовността на армията да ги извършва.

Георги Панайотов заяви, че защото интервенцията на НАТО „ Решителна поддръжка ” в Афганистан е завършила, България нямаме военнослужещи там.

" Имаме български жители, които са цивилни контрактори към международни организации. Изпълнявали са разнообразни задания, продължаваме да получаваме информация какъв е техният брой, тъй като те нямат задължение да уведомяват държавната администрация. Искам да кажа, че сме в много стеснен контакт с наши съдружници и сътрудници и част от тези български граждани към този момент са изведени от територията на Афганистан ", уточни министърът.

Малко по-рано, че става дума за шестима наши сънародници, които чакат да бъдат превозени от Кабул. Други пет към този момент са отвън територията на Афганистан.

" Участието ни в задачата на НАТО е скъп опит за българските въоръжени сили, защото надалеч от родината те изпълняваха задания по защита на територията на България, колкото и необичайно да звучи. Опитът на офицерите, сержантите и войниците се споделя от тях на техните сътрудници, които са тук и не са били на задачи. Оперативна съгласуемост със съдружници и сътрудници, осъществяване на задания в съвсем разнообразни климатични условия, разнообразни естествени условия, различна културна среда. Българската войска не загуби нито един военнослужещ през всички тези 20 година на нашето наличие в Афганистан ", уточни Панайотов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР